Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler svartlistade insamlare

I år kommer sannolikt cirka sju miljarder kronor att skänkas till välgörenhet. Den summan är en stor ökning mot för tio år sedan, vilket också lockat fler oseriösa aktörer.

På några år har Frivilligorganisationernas insamlingsråds varningslista över insamlingsorganisationer blivit minst dubbelt så lång.

-För några år sedan var det 10-15, så det blir fler aktörer. Välgörenhet är en växande sektor och det finns många som ser det och tänker att här kan vi vara med också, säger Erik Zachrison, generalsekreterare på Frii, som uppskattar att de svartlistade får in mellan 50 och 100 miljoner årligen.

Flera av föreningarna som det varnas särskilt för fortsätter att dra in miljoner år efter år.

Eva Birath, kanslichef på Svensk Insamlingskontroll, förvånas över att oseriösa insamlare lyckas hålla liv i sin verksamhet trots alla varningar.

-Det är märkligt. Folk är naiva ibland. Om man inte själv känner till organisationen så ska man inte tro att alla som hör av sig gör det goda som de säger. Ger man till organisationer som har 90-konto så kontrolleras de av oss. Det är ett kvalitetsmärke, säger hon.