Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler säljer burkar som inte kan pantas

Allt fler affärer säljer plastflaskor och metallburkar för dryck som inte går att panta – trots att det strider mot lagen. Nu skärper Jordbruksverket kontrollen av butikernas förpackningar.

Under fjolåret kontrollerades drygt 820 butiker runt om i landet. Vid 15 procent av besöken påträffades burkar och flaskor som inte var anslutna till retursystemet.

- Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan, då vi ändå tyckte att sju procent var mycket. Jag är förvånad över resultatet. Det var inget vi förväntat oss och nu kommer vi att utöka kontrollerna ordentligt till 1 200 besök, säger Susanne Görsberg på Jordbruksverket.

Flera orsaker

De butiker som säljer produkter utanför systemet straffas i regel med miljösanktionsavgifter. Under 100 felaktiga "enheter" betyder risk att få betala 1 000 kronor i extra avgift. Maxavgiften är 50 000 kronor. Högsta miljösanktionsavgiften för en butik under fjolåret var 20 000 kronor.

- Hittar vi en avvikelse i samma butik inom två år fördubblas avgiften, så det kan bli ganska kännbart, säger Susanne Görsberg.

Enligt Jordbruksverket finns sannolikt flera orsaker till den kraftiga ökningen. En är okunskap om gällande regler som är lagstadgade i miljöbalken, en annan att det kommer både nya aktörer och nya produkter på marknaden.

Medvetet fusk

- Men man kan heller inte utesluta en del medvetet fusk för att undanhålla sig systemet. Det kan tänkas att man köper in billigare produkter och slipper lägga på pantkronan och anslutningsavgiften till retursystemet,

- Risken är att burkar som konsumenten inte får ersättning för i stället hamnar i naturen. Som kund ska man vara uppmärksam på att det man köper verkligen går att panta, säger Susanne Görsberg.

I samband med den stora ökningen av antalet kontrollbesök i år kommer också informationsinsatsen att ökas. Bland annat vill Jordbruksverket få med sig kommunerna i större omfattning.

- Vi har ju ett delat tillsynsansvar och vi känner att det är viktigt att få med dem i det här. Kommunerna har ju en lokalkännedom som vi saknar, säger Susanne Görsberg.