Håkan Juholt lämnar riksdagens partiledardebatt på onsdagen.
Håkan Juholt lämnar riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Allt fler räknar ut Juholt

ANNONS
|

Håkan Juholt var nöjd med sin insats efter riksdagsdebatten. Han tror fortfarande att han leder Socialdemokraterna i valet 2014, trots fadäsen vid försvarskonferensen i Sälen, fortsatt sjunkande opinionssiffror och kritiken mot valet av gruppsekreterare i riksdagen.

Juholt måste dock klara ett omval vid S-kongressen 2013.

–Jag går till kongressen och begär ett fortsatt mandat och förtroende, och jag tror att det är jag som kommer att leda partiet i valet 2014. Men ytterst avgörs det av partiets medlemmar, inga andra, sade Juholt till de många journalisterna utanför riksdagens kammare.

"Ohjälpligt skadeskjuten"

Men allt fler har börjat räkna ut Juholt.

Socialdemokratiska Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider skriver: "Förmodligen är han körd. Det är bara att inse. Han är ohjälpligt skadeskjuten av medierna, av krypskyttar på den högra kanten i sitt eget parti - samt av sig själv."

ANNONS

S-märkta Folkbladets ledarskribent Widar Andersson tycker att socialdemokratin håller på att förvandlas till ett skämt: "Jag kan inte förstå Håkan Juholts upprepade fadäser och faktafel på något annat sätt än att han aldrig riktigt insett sitt uppdrags dimensioner. Eller är det så att uppdragets dimensioner helt enkelt inte passar honom?"

S-regionrådet på Gotland, Åke Svensson, tror inte att Juholt överlever som partiledare till kongressen. Till Gotlands Tidningar säger Svensson att "han är en belastning för oss ute i kommuner och regioner. "

–Det vore märkligt om det inte reses sådana röster med det opinionsläge vi har, säger Juholt.

Svåra val i VU

På torsdagen inleds ett två dagars möte med partiets verkställande utskott. Sven-Erik Österberg, en av ledamöterna i VU, säger att mötet skulle handla om en strategi för politiken under det kommande året men att det nu kommer att handla även om andra frågor. En sådan är att LO krävt klarhet i om Juholt försökte plocka bort förslaget om höjd a-kassa ur budgetmotionen. Österberg vill inte spekulera i om Juholts ställning tas upp.

Riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson tycker att situationen är otroligt smärtsam och svår. På frågan om hon har förtroende för Juholt blir svaret:

–Förtroendet är väldigt skadat.

TT: Kan han sitta kvar?

ANNONS

–Det vet jag inte. Det är en fråga för verkställande utskottet.

ANNONS