Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
SD:s partisekreterare Richard Jomshof ser det ökade antalet politiska vildar som ett tecken på att partiet "professionaliserar organisationen".

Allt fler politiska vildar – flest från SD

I kommunfullmäktige runt om i landet finns 352 politiska vildar. Flest kommer från Sverigedemokraterna – 155 förtroendevalda sitter kvar på sina poster trots att de lämnat partiet eller blivit uteslutna.

Politiska vildar finns i 158 av de 285 kommuner som har svarat på Dagens Nyheters enkät. När tidningen Dagens Samhälle gjorde en liknande undersökning i slutet av förra mandatperioden fanns det 169 partilösa i en tredjedel av kommunerna. Även i riksdagen finns rekordmånga vildar.

Statsvetaren Anders Sannerstedt som har forskat om SD ser två förklaringar till att det partiet gett upphov till flest vildar.

- Jag skulle säga att det i högre grad drabbar partier som är lite på ytterkanten. Och partier som inte är så etablerade, säger han till DN.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof ser det ökade antalet vildar som ett tecken på att partiet "professionaliserar organisationen".