Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förra veckan hade 797 fall av den vanliga influensan rapporterats och nu växer svenskarna intresse för receptfria förebyggande medel mot förkylning.  Arkivbild: Isabell Höjman/TT
Förra veckan hade 797 fall av den vanliga influensan rapporterats och nu växer svenskarna intresse för receptfria förebyggande medel mot förkylning. Arkivbild: Isabell Höjman/TT

Allt fler köper receptfritt mot virus

Allt fler svenskar handlar förebyggande receptfria produkter mot förkylning. Hos Apoteket Hjärtat har försäljningen av preparaten mer än fördubblats under den senaste veckan jämfört med motsvarande vecka förra året. Även hos Apoteket AB ökar försäljningen dramatiskt.

På apoteken finns en rad olika och nya receptfria förkylningshämmande produkter och nu växer svenskarna intresse för att skydda sig. Magnus Frisk är kommunikationsansvarig vid Apoteket AB.

– Preparaten är medicinsktekniska produkter och deras funktion är i de flesta fall att skapa en mekanisk barriär som ska förhindra att bakterier och virus kommer in i kroppen. Den senaste veckan har vår försäljning ökat med 50 procent jämfört med en normal vecka i januari. De har inte testats mot det nya coronaviruset men eftersom de har viss effekt på andra virus kan det inte uteslutas att de har en effekt också mot det viruset, säger han.

Annika Svedberg är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

– Vi kan konstatera att försäljningen av de tre preparat vi har, har ökat med 130 procent denna veckan jämfört med motsvarande vecka förra året. Vi ser även en ökad försäljning av värktabletter som paracetamol, säger hon.

Varken Apoteket AB eller Apoteket Hjärtat har brist på de förebyggande medicinerna som efterfrågas.

Ingen brist på vaccin

LÄS MER: Extra vaccin beställt för årets influensasäsong

Förra veckan konstaterades 797 fall av den vanliga influensan, enligt Folkhälsomyndigheten. Enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall finns det gott om vaccin kvar mot den vanliga influensan inom Västra Götalandsregionen men efterfrågan har minskat.

– Den vanliga influensan är i sluttampen även om vi ser fler fall av den vanliga influensan i år än annars. Många som har testats för coronaviruset har visat sig istället ha haft den vanliga influensan, säger han.

Oro för antibiotikabrist

På fredagskvällen hade 136 personer konstaterats smittade av det nya coronaviruset varav 14 fall i Västra Götalandsregionen. Totalt i världen har 95 315 fall av coronaviruset rapporterats fram till den 5 mars, enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten. 3 282 personer har avlidit varav 3 015 i Kina.

Ungefär hälften världens antibiotika innehåller substanser som levereras av Kina och när fabriker måste hållas stängda på grund av coronaviruset finns nu en oro för framtida antibiotikabrist.

Enligt Erik Stridh, enhetschef vid Läkemedelsupplysningen, finns i dagsläget inga restnoteringar vad gäller antibiotika men flaggar för att brist kan uppstå längre fram.

– Läkemedelsproduktion tar generellt lång tid och därför kan det dröja innan bristen visar sig och det kan också drabba andra läkemedel. Tillsammans med europeiska läkemedelsmyndigheten genomför vi nu en kartläggning av vilka mediciner det kan handla om, säger Erik Stridh.

När kartläggningen väntas vara klar kan han inte ange.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.