Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bevattningsförbud införs i allt fler kommuner på grund av värmen och torkan. Arkivbild.

Allt fler bevattningsförbud i torkans spår

Sölvesborg, Eskilstuna, Nyköping är några av ett 20-tal kommuner som nu infört bevattningsförbud efter den senaste tidens torka. Vattenverk jobbar på högtryck när folk vattnar gräset, tvättar bilen eller svalkar sig i sommarhettan.

Minst 23 kommuner har infört bevattningsförbud och nästan 50 kommuner uppmanar sina innevånare att vara extra sparsamma med vattnet, enligt en sammanställning av branschorganisationen Svenskt Vatten.

"Bli en vattensparare" uppmanar Bodens kommun sina invånare och listar en lång rad tips för att använda vattnet smart och därmed slippa utfärda bevattningsförbud framöver.

- När vi har den här värmen så ökar förbrukningen tydligt. Vi har ju inte så stora marginaler i vad vi kan producera och ta ut, säger Patrik Fahlén, enhetschef för VA-avdelningen i Boden, till TT.

Vattenläckor i kombination med värme, som gör att förbrukningen ökar, gör att folk i kommunen behöver tänka "många bäckar små" och fundera lite extra på vattenförbrukningen, förklarar han.

"Väldigt hög produktion"

Sydvatten förser 16 skånska kommuner med vatten och vädjar till skåningar om att hushålla med vattnet.

- Förbrukningen är så hög eftersom det har varit varmt länge och vi ser att värmen håller i sig. Vi producerar maxkapacitet, vi ligger på en väldigt hög produktion över väldigt lång tid. Det brukar vara toppar i maj, men inte alls så här länge, säger Marie Nordkvist, kommunikationschef på Sydvatten.

- Vattenverk är som vilken maskin som helst, man vill inte att den ska gå på max större delen av tiden.

Bevattningsförbud införs i allt fler kommuner och just nu förekommer det i allt från västkusten och Blekinge till Öland, Värmland och Södermanland.

- Och det är väldigt många fler kommuner som gått ut och bett invånare att vara rädda om vattnet. Spridda skurar över hela landet, säger Fredrik Vinthagen, pressekreterare på Svenskt Vatten.

Ingen vattenbrist

Vattenverks produktionsbegränsning är en anledning till att många kommuner uppmanar till en mer hållbar vattenförbrukning.

- Det är ju inte vattenbrist, utan det är produktionsbegränsningen som orsakar det. När det blir så här varmt och torrt får vattenverken jobba väldigt nära sin maxkapacitet.

Invånare i Borgholm på Öland är vana vid bevattningsförbud – i år började det gälla redan den 1 maj och pågår till och med augusti. Ledningsnätet är inte anpassat för att klara av den stora turisttillströmningen under sommaren.

- Om vi tillåter bevattning kommer det att belasta ledningarna för hårt, säger VA-chefen Markus Wertwein Ros till TT.

Men det hindrar inte trädgårdsägare med gröna fingrar. De har lärt sig att samla regnvatten på egen hand för att kunna vattna sina täppor.

- Gör du små åtgärder kan du fortfarande ha en väldigt fin trädgård och det tycker jag att många har fått upp ögonen för, säger Torgny Färm som är chef för Borgholms ledningsnät.

Havsvatten hjälper

Berggrunden på Öland har ovanligt dåliga förutsättningar för att lagra vatten, men kommunen har minskat sin sårbarhet genom att bygga en avsaltningsanläggning. Tack vare den kan havsvatten täcka ungefär hälften av kommunens årsbehov.

Jobbet med att med att åtgärda vattenläckor fortsätter i Boden – hittills i år har 27 läckor åtgärdats vilket är nästan lika mycket som normalt under ett helt år. Utan det arbetet hade vattenförbrukningen i ett sommarvarmt Norrbotten varit ännu högre.

- Vi ska väl vara glada att vi får värme efter den kalla vintern, men det är ju absolut ingen bra kombination att något drar upp förbrukningen, säger Patrik Fahlén.