Allt fler barnfamiljer vräks

ANNONS
|

Sedan 2007 har mer än 1900 barn vräkts. Det året införde regeringen en nationell strategi för hemlöshet med en nollvision när det gäller vräkta barn. Trots det uppger en femtedel av landets kommuner att antalet barnfamiljer som riskerar att förlora sitt boende ökar, visar en enkät som Stockholms stadsmission gjort.

–Regeringens handlingsplan var ganska verkningslös på lokalplanet. De hemlösa märker ingen skillnad, säger Stadsmissionens direktor Marika Markovits.

Hälften lyckas

De regionala skillnaderna är dock stora. Hälften av Sveriges kommuner klarar att inte vräka några barn.

–Det är väldigt glädjande, och visar att om man har ett förebyggande arbete så sker inte heller vräkning av barn, säger barn- och äldreminister Maria Larsson (KD).

ANNONS

För att förebygga vräkningar måste socialtjänsten samarbeta med andra myndigheter och aktörer, framhåller hon. Det handlar om att få information från kronofogden om en familj har betalningsanmärkningar, ha kontakt med fastighetsägaren och kanske med frivilligorganisationer.

Alla förlorare

Alla är förlorare när en familj vräks, konstaterar Barnombudsmannen Fredrik Malmberg: Den drabbade familjen, hyresvärden, kommunen som måste skaffa fram en ny bostad.

–Jag tycker att det är jättebekymmersamt att barnvräkningarna ökar, säger han.

BO ska om några veckor träffa företrädare både för de kommuner som lyckats stoppa vräkningarna och de som misslyckats.

–Nyckeln tycks finnas på kommunal nivå. De kommuner som har lyckats väl har ett väldig schematiskt arbete, ett dokumenterat tänk kring samverkan, säger han.

Årets statsbudget innehåller också en satsning på en nationell samordnare som ska vara ett stöd för de kommuner som inte lyckats få igång ett samarbete.

Förra året vräktes 632 barn och deras familjer, en ökning med två procent.

Under årets första sex månader vräktes 358 barn med sina familjer, en ökning med nio procent.

Totalt 1387 barn var inblandade i ansökningar om vräkning. De flesta avstyrdes dock.

Malmö, Stockholm, Göteborg, Landskrona, Västerås, Södertälje, Gävle och Borlänge toppar listan över vräkta barn.

I hälften av landets kommuner vräktes inga barn alls.

Källa: Kronofogden (TT)

ANNONS