En patient vårdas för covid-19 på Östra Sjukhuset i Göteborg. Sannolikheten att denne överlever är betydligt större nu jämfört med i våras.
En patient vårdas för covid-19 på Östra Sjukhuset i Göteborg. Sannolikheten att denne överlever är betydligt större nu jämfört med i våras. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Allt färre som sjukhusvårdas dör i covid-19

ANNONS

Andelen som dör efter att ha fått vård på sjukhus för covid-19 har mer än halverats mellan mars och oktober, visar siffror från Socialstyrelsen. I mars var 20 procent av dem som sjukhusvårdats döda efter 14 dagar. I oktober hade den siffran sjunkit 8,7 procent.

"Under pandemins gång har vården fått allt större kunskap om hur covid-19 ska behandlas", säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Knappt 18 500 sjukhusvårdades i Sverige för covid-19 mellan mars och oktober. 14 procent av dem fick intensivvård, de flesta av dem i början av pandemin. I mars var andelen sjukhusinlagda patienter som behövde intensivvård 20 procent, i oktober 9,1.

ANNONS

Lindén pekar på flera tänkbara faktorer som kan ha bidragit, till exempel proppförebyggande behandling, cortison, bukläge och bättre metoder för syrgasbehandling.

"Förbättrad vårdkapacitet och minskad belastning på vården samt mindre sjuka patienter vid inläggning på sjukhus kanske också har bidragit".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS