Migrationsverket redovisar att antalet ansökningar minskar under 2020, som en effekt av pandemin.
Migrationsverket redovisar att antalet ansökningar minskar under 2020, som en effekt av pandemin. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Allt färre söker asyl och arbetstillstånd – på grund av pandemin

Antal ärenden hos Migrationsverket har minskat kraftigt under pandemin. Till exempel har antalet personer som söker asyl och arbetstillstånd nästan halverats, något som frigör tid för handläggarna på myndigheten.
– Antal öppna ärenden minskar i rask takt. Det är väldigt positivt för de som väntar på beslut, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.

ANNONS
|

21 000 personer förväntades söka asyl i Sverige i år.

Sedan kom coronapandemin och internationella resor begränsades kraftigt, vilket har påverkat resorna till Sverige. Därför förväntar man sig nu att endast 13 000 kommer att söka asyl i år – de lägsta siffrorna på över 20 år enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket har under året märkt att antalet ansökningar i de flesta kategorier har minskat kraftigt: asyl, arbetstillstånd och studerande.

Sedan i april har i genomsnitt 180 personer i veckan sökt asyl.

– Det är effekten av pandemin, länder som stängs, restriktioner och att det är svårt att röra sig in i och ut ur länder. Det syns tydligt i våra siffror, säger Mikael Ribbenvik till GP.

ANNONS

Han förklarar att det innebär en omställning för myndigheten och att redan pågående ärenden kan avslutas snabbare än väntat.

– Antal öppna ärenden minskar i rask takt. Det är väldigt positivt för de som väntar på beslut, säger Mikael Ribbenvik och tillägger:

– Men det är viktigt att komma ihåg att situationen i omvärlden inte har blivit bättre, det är inte därför vi ser minskade siffror. Runt om i världen är det är lika svårt för flyktingar, kanske ännu svårare.

Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör.
Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör. Bild: Henrik Montgomery/TT

Men det är svårt att veta när siffrorna kommer att se ut som vanligt igen, enligt Ribbenvik.

– Vi tar höjd för att jobba med pandemins effekter under en lång tid, in i 2021. Men det är en prognos som följs av osäkerhet och som är beroende på hur pandemin utvecklas, inte i första hand i Sverige utan i hemländerna och konfliktzonerna.

Färre som söker för jobb och studier

Utöver asylansökningar har antalet inkomna arbetstillståndsärenden halverats jämfört med samma period förra året (januari-maj). Även om antalet ansökningar tillfälligt ökade under juni eftersom många sökte för säsongarbete gällande bärplockning.

Migrationsverket beräknar därför att 39 000 personer kommer att söka arbetstillstånd i år, jämfört med den tidigare prognosen på 51 000 personer. Även antalet ansökningar om uppehållstillstånd för studier förväntas minska, från 20 000 till 14 000 under 2020.

ANNONS

Tror ni att denna minskning av ansökningar kan leda till en markant ökning när allt fler kan resa igen?

– I takt med att gränser öppnas och kommunikationer återställs förväntar vi oss ett högre antal. Det har vi tagit höjd för i prognosen men när och hur det inträffar är svårt att sia om.

Hur skulle ni hantera det?

– Vi har beredskapsplaner för en markant höjning. Det var inte längesedan som vi satte dem i verket när vi förberedde för situationen i februari vid gränsen mellan Grekland och Turkiet, om det skulle innebära att flera människor skulle komma in i Europa och söka sig hela vägen upp till Sverige.

2 500 kan inte återvända till sina hemländer

Migrationsverket redovisar också att allt färre kommer att återvända till sina hemländer i år, eftersom möjligheterna att resa har varit kraftigt begränsade.

Man beräknar att 3 500 personer kommer återvända självmant, istället för 7 000.

Mikael Ribbenvik förklarar att personerna som inte kan återvända med en gång får stanna i Sverige och får hjälp med boende och ersättning tills vidare.

– Vi har en lagstiftning där vi har möjlighet för personer som inte kan återvända hem och det inte är deras fel att stanna kvar i mottagningssystemet tills det går att åka hem, säger han.

ANNONS

– För de som har gått ur systemet, som har fått avslag och inte återvänt hem inom föreskriven tid, de kommer inte tillbaka in i mottagningssystemet och får klara sig själv tills de kan åka hem.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS