Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansens nya förslag: Lägre löner till unga och nyanlända

Allianspartierna vill införa en ny anställningsform för grupper som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. "Inträdesjobb", påstås kunna skapa mellan 25 000 och 40 000 nya jobb.

För den som får, vad Allianspartierna valt att kalla "inträdesjobb", innebär det i praktiken att personen i fråga får 70 procent av branschens ingångslön. Det innebär också att  den som anställer den "nytillträdde" slipper att betala arbetsgivaravgift under tre år. Det är också så lång anställningstiden för ett så kallat inträdesjobb ska ligga på.

De som kommer vara aktuella för två grupper.

  • Personer under 23 år utan fullständig gymnasieutbildning.
  • Nyanlända, som befunnit sig i Sverige kortare tid än fem år.

– Sverige har haft en låg tröskel jämfört med andra länder för att komma in i landet. Men en hög tröskel för att komma in på arbetsmarknaden. Mellan de trösklarna finns ett utanförskap som är ovanligt högt i Sverige, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Sammanlagt rör det sig enligt Allianspartierna om 200 000 personer. Av dessa räknar man med att någonstans mellan 25 000 och 40 000 kommer att få jobb om reformförslaget blir verklighet.

Att den föreslagna lönenivån är satt till just 70 procent beror enligt Centerledaren Annie Lööf på att man räknar med att 30 procent av arbetstiden går åt till att lära sig jobbet.

– Det här kommer innebära att fler får in en fot på arbetsmarknaden eftersom det blir billigare för företagen att anställa och satsa på en oprövad person, säger hon.

Att slopa arbetsgivaravgiften för inträdesjobben beräknas kosta 1,8 miljarder kronor per år.

Alliansen öppnar dörren för att driva igenom reformen genom lagstiftning efter riksdagsvalet nästa år, om inte arbetsmarknadens parter själva vidtar åtgärder.

Både regeringen och LO är kritiska till förslaget. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att det är viktigt att politiken håller sig borta från lönebildningen. Dessutom har LO sedan tidigare lagt fram ett förslag som liknar Alliansens utspel.

– Varför ska arbetsgivarna nu förhandla med oss? Det här underminerar vårt förslag, det är riktigt klumpigt agerat av Alliansen, säger han till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.