Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen större än de rödgröna

Alliansen leder för första gången på länge över de rödgröna, visar dagens GP/Sifo-mätning. Men det är fortsatt mycket jämnt. Bara 1,7 procentenheter skiljer de båda blocken åt.

Den sista väljarbarometern från Sifo före sommaren bekräftar vad flera andra opinionsmätningar visat. Varken de borgerliga eller de rödgröna har för tillfället något stabilt övertag, medan Sverigedemokraterna fortsätter öka sitt stöd bland väljarna.

- Vi har ett debattklimat som gynnar SD. Frågor om invandring och integration ligger högt på den politiska dagordningen och alla väntar på förslag från de etablerade partierna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han tycker framför allt att det ska bli intressant att se vad Moderaterna kommer att göra för att vinna tillbaka de väljare man tappade under 2012 och 2013. Antingen kan partiet anpassa sin politik till de förlorade väljarna eller också fortsätter M att driva de frågor som man tror på.

- Det har alltid funnits en klyfta mellan väljare och valda när det gäller invandring, men det som hänt nu är att dessa frågor fått ett mycket större utrymme i debatten. Det har också skett en dramatisk polarisering av åsikterna, konstaterar Henrik Ekengren Oscarsson.

Sverigedemokraterna har precis som tidigare ett betydligt starkare stöd bland män (21 procent) än bland kvinnor (9,4 procent). Åldersmässigt är partiet störst bland 50-64-åringar.

Moderaterna får i denna mätning 25 procent, vilket är strax över valresultatet. Partiet är fortsatt starkt i Stockholmsområdet, men har nu sympatisörer mera spritt över hela landet. I Göteborgsområdet når M nästan 26 procent.

Socialdemokraterna noterar bättre opinionssiffror än i maj månad, men förändringen ligger inom felmarginalen och 27,1 procent är knappast något som S-ledningen jublar åt.

Centerpartiet har ökat sedan valet i höstas och är med 7,9 procent just nu landets fjärde största parti. Partiet har klättrat långsamt, men statsvetarnas mätningar anade redan under 2014 att något var på gång.

- Vi såg att Centern växte under ytan eftersom allt fler väljare svarade att de visserligen inte röstade C, men kunde tänka sig att rösta på partiet. Nu tycks Annie Lööfs satsning på "närodlad" politik ha lockat tillbaka väljarna på landsbygden, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Folkpartiet är en av förlorarna i dagens mätning med bara 4,6 procents väljarstöd. En orsak kan vara den osäkerhet som råder kring vem som ska vara partiets framtida ledare, men också oklarheten om FP:s nya profil.

- Folkpartiet gör ett kardinalfel som slarvar bort positionen som skolpolitiskt parti. Visserligen skojar Jan Björklund med Stefan Löfven i riksdagsdebatten, men jag tror inte han tycker det är särskilt roligt att Socialdemokraterna tagit över initiativet på det här området, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.