Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Alliansen på träningsläger i Maramö

Annie Lööf tar emot de tre andra partiledarna i sitt föräldrahem i dag. Stort pressuppbåd är på plats.

Partiledarna grillar korv. Ett 30-tal reportrar tittar på.

Var så säkra på att bilderna från grillningen kommer att visas i alla tv-sändningar. Men så mycket politik har ännu inte läckt ut från Maramö-mötet.

När de tre andra alliansledarna kom hade de med sig en present, som Annie Lööf inte verkade så väldigt överraskad över - en alliansflagga.

Men hon och Göran Hägglund hissade den. Inte ända till toppen, för flagglinorna hade snott sig.

- Det här är starten på en rad arbetsmöten, sade Annie Lööf.

Göran Hägglund hoppas att en del organisatoriska frågor inför valet.

Fredrik Reinfeldt förklarade än en gång att han som ledare vore oklok om han fick 30 procent i valet och begärde att själv få bilda regering. Säkert sagt med adress till Socialdemokraterna, och en fråga till S med vem det partiet tänker bilda regering, om de vinner valet 2014.

Göran Hägglund var trosviss, innan dörren till deras Maramömöte stängdes.

- Vi fyra vill samarbeta. Vi har visat att vi kan, sade KD-ledaren.

- Förhoppningsvis kommer vi fram till någonting, var Göran Hägglunds förväntan på alliansmötet i ett soligt och vintrigt Maramö.

Förväntningarna är inte så höga, ens från de närmast inblandade. Det här är ett möte som flera borgerliga kommentatorer tycker kommer fel i tid.

Centern har en extrastämma om en månad om det omskrivna idéprogrammet. Senare i år har alla fyra stämmor, landsmöten, riksting och vad det nu heter.

Med andra ord, alla fyra allianspartier är mitt inne i att forma partipolitiska program inför valet om 19 månader. Partiprogrammen blir grunden för vad de fyra sedan kan enas om ett program för alliansen.

Men Maramö-mötet har en symbolisk innebörd. De fyra borgerliga partierna kan påminna om vad oppositionen inte kan göra, det vill säga samlas för att forma ett regeringsalternativ.

Ett 50-tal journalister hade på förmiddagen samlats utanför Annie Lööfs föräldrahem.

Det första politiska budskapet som nådde oss tillresta till Maramö var en S-banderoll: "Frihet kräver rättvisa".

Skylten som berättar att man kommit till Maramö är dock för dagen i alliansens orangea färger.

Det är en hygglig gissning att partiledarna vill få igång ett gäng arbetsgrupper – inför valet 2010 hade alliansen elva. Kanske blir det också ett första försök att ta fram ett idéprogram för alliansen. Fredrik Reinfeldt har sagt att han vill det.

- Vi är villiga att diskutera ett idéprogram, säger Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson.

Alla fyra partisekreterarna är mer eller mindre tydliga med att det blir arbetsgrupper även inför nästa val.

- Men hur strategin skall läggas upp får partiledarna besluta. Något skall de väl göra, säger Acko Ankarberg, KD:s partisekreterare.

I sitt tal i Almedalen i fjol bjöd Annie Lööf hem de borgerliga partiledarna till sina föräldrar i Maramö. Strax före inbjudan talade hon dock om reformtröttheten i regeringen.

- Först hade alliansen ett maktskiftesval, sedan ett blockval. Därefter har mycket handlat om att vårda statsfinanserna. Det är förståeligt om reformivern då inte är lika stark, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centern.

- Men det är nödvändigt för alliansen att förbli samhällskritiskt, att vi inte växer ihop med statsmakten, tillägger han.

I Högfors blev en badtunna och en gul plastanka symboler för samhörigheten mellan de fyra borgerliga partierna. Det behövs någon symbol från Maramö som kan elda alliansväljare. Samhällskritiken, säger Arthursson.

Men Nina Larsson är övertygad om att väljarna kommer att granska alliansen ännu hårdare nästa år.

- Så vi måste vara ett mycket tydligt alternativ till oppositionen, säger hon.

- Väljarna vill veta om vi har energi, kraft och vilja till förnyelse för ytterligare fyra år om de skall bli nyfikna på oss, säger Moderaternas Kent Persson.

- Och det arbetet börjar nu, fortsätter han. Jag tror det är viktigt att vi breddar oss, inte minst i kommuner och regioner. Vi måste närma oss väljarna än mer gemensamt ute i landet, säger Persson.

De fyra allianspartierna har alla partistämmor i år. Nya partiprogram skall klubbas.

- Vi är ett alliansparti, där vi först och främst är folkpartister. Det är den svåra balansen vi måste klara av, säger Nina Larsson.

- Maramö kommer i ett skede då Kristdemokraterna och de tre andra håller på att utveckla partipolitik. Det måste göras. Men det kan säkert se ut som vi inte är överens i en del frågor, säger Acko Ankarberg.

- Hemläxan måste partierna göra, för den är grunden för vilken gemensam politik vi kan enas om, säger Kent Persson.

Huvudtemat för valrörelsen blir jobben och ekonomin, enligt partisekreterarna. För tredje gången i så fall. Men efter det kommer de enskilda partierna favoriter.

Nina Larsson säger att skolfrågan är viktig. Acko Ankarberg säger barn- och familjefrågor. Michael Arthursson svarar miljöfrågor och decentraliseringen. Kent Persson nöjer sig med just jobben och ekonomin, de moderata favoriterna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.