Statsminister Stefan Löfven (S) på pressträffen i Rosenbad i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) på pressträffen i Rosenbad i Stockholm.

Alliansen får nobben av Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) tänker inte hjälpa Alliansen att bilda regering och bli stödparti.

ANNONS
|

Alliansledarna har försökt rycka åt sig initiativet i kampen om regeringsmakten. De har bett om stöd från Stefan Löfven för att kunna bilda en Alliansregering och bjöd därför in honom till samtal.

Men på en pressträff i Rosenbad gjorde Löfven klart att Socialdemokraterna inte tänker agera stödparti åt dem.

Han påminde om att röster fortfarande räknas.

- Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet, sade Löfven.

ANNONS

Alliansinitiativ

Centerledaren Annie Lööf tar dock inte Löfvens reaktion som ett nej, samtal mellan S och Alliansen måste kunna ske och dörren står öppen för "ansvarsfulla, blocköverskridande samtal".

På en gemensam pressträff tidigare på dagen betonade Alliansledarna att de tänker hålla ihop, trots sms-inviter från S-gruppledaren Anders Ygeman om träffar med partierna – var för sig.

De upprepade också att de inte kommer att "förhandla" med Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. I stället vill de samtala med Löfven.

- Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger i en kommentar till Expressen att Alliansen verkar vilja ge Löfven betydande inflytande trots att de sagt att de vill ha bort honom.

Kritisk Löfven

Statsministern kritiserar att Alliansen inte räknar in Vänsterpartiet i ett rödgrönt regeringsunderlag. Om V:s valresultat räknas in är det rödgröna blocket större än Alliansen.

- Om de håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, säger Löfven och uppmanar riksdagens partier att en gång för alla begrava blockpolitiken.

ANNONS

- Förhandlingar kommer inte att fungera om de ska ske block mot block eller ett block mot enskilda partier utan de förhandlingarna kommer att behöva ske mellan just partier. Vi måste lägga spelet åt sidan och samverka som fria partier för Sveriges väl.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger att det är självklart att hans parti ingår i Löfvens regeringsunderlag och att V vill se honom som statsminister. Visst önskar V en regeringsplats, men budgetsamarbete som under de senaste fyra åren går an.

- Vi sätter inte i dag några ultimativa krav på regeringsplatser. Vi vill ha en socialdemokratiskt ledd regering och vi vill ha maximalt politiskt inflytande i den situationen, säger Sjöstedt.

- Utan Vänsterpartiets valframgång hade Stefan Löfven inte kunnat göra anspråk på att vara statsminister, det måste självklart ha en betydelse efter valet också, framhåller han.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson fick på Alliansens pressträff frågan om varför Stefan Löfven skulle stödja en Alliansregering.

- Vi tror att när dammet lägger sig finns en vilja att lösa svåra problem, sade Kristersson.

Oklart läge

Rösträkningen pågick fortfarande när Alliansen och Löfven höll sina presskonferenser. Ställningen mellan blocken var oerhört jämn med 144 mandat för det rödgröna blocket och 143 för Alliansen. Slutresultatet väntas sent på onsdagen.

Om Alliansen håller fast vid blockpolitiken, och valresultatet svänger till deras fördel, så är det naturligt att de får försöka bilda regering, anser Löfven. Men då måste de också visa att de kan få igenom en budget.

För att snabba på processen att få en regering på plats har Alliansledarna skrivit brev till riksdagens talman där de begär att riksdagen ska hålla den obligatoriska statsministeromröstningen så snabbt som möjligt efter talmansvalet den 24 september.

I den omröstningen måste Stefan Löfven få stöd av minst 175 röster för att inte få en majoritet emot sig. Det är en ekvation som inte går ihop om de fyra Allianspartierna och Sverigedemokraterna väljer att rösta nej.

ANNONS
TT

Fakta: Regeringsbildningen

Upprop äger rum i riksdagen den 24 september.

Därefter sker talmansvalet.

En obligatorisk statsministeromröstning ska hållas senast två veckor efter att riksdagen samlats, alltså senast den 8 oktober.

Faller regeringen då, sitter regeringen kvar som övergångsregering tills en ny utsetts.

En övergångsregering har i princip samma befogenheter som en vanlig regering men den får inte utlysa nyval.

I praktiken fattar en övergångsregering endast beslut i löpande ärenden.

En talmansrunda med partiledarna inleds.

Talmannen får föra fram totalt fyra förslag på statsminister.

Om inget av förslagen godkänns, ska extraval hållas inom tre månader.

Hittills har riksdagen alltid röstat igenom talmannens första förslag.

Om statsministern avgår före omröstningen i riksdagen, börjar nuvarande talman förberedelser för talmansrundan fram till dess en ny talman valts.

Källa: Riksdagen

ANNONS