Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alliansen har gemensam pressträff i Almedalen. Ebba Busch Thor, Jan Björklund, Ulf Kristoffersson och Annie Lööf.

Alliansen enig om skärpta tag mot gängen

Efter den senaste veckans interna bråk har Alliansledarna enats om skärpta tag mot gängkriminalitet och annan brottslighet. Förslagen känns igen sedan tidigare. Det nya är att det nu är gemensam Allianspolitik.

Trots rykten om att Allianspartierna inte lyckats enas om en gemensam pressträff under Almedalsveckan kom det på torsdagen en sådan. Under pressträffen står alla fyra på podiet med Alliansknappar på bröstet.

- Det är viktigt för oss att visa att vi är eniga om viktiga reformer som behövs för att faktiskt lösa problem som finns i Sverige, säger Liberalernas ledare Jan Björklund efteråt.

Färdiga förslag

Alliansledarna presenterar en rad förslag mot gängkriminalitet, sexualbrott, vardagsbrottslighet, hedersförtryck och hur polisen och rättssystemet ska stärkas. Förslagen är inte nya i sak, utan drivs sedan tidigare av ett eller flera partier.

- Det nya är att det här är Alliansens gemensamma förslag som vi går till val på tillsammans. Om vi bildar regering i höst är det förslag som kan läggas omedelbart på riksdagens bord och göra förändring på riktigt, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

För att knäcka gängkriminaliteten föreslås bland annat skärpta straff för att de gängkriminella ska sitta inlåsta under längre tid. Partierna vill också införa en ny form av straff – vistelseförbud. Personer som har anknytning till kriminella gäng ska då kunna förbjudas att vara i vissa områden efter avtjänat fängelsestraff.

- Det finns bostadsområden där det i praktiken är andra lagar och värderingar som tillåts råda, där människor utsätts för ganska allvarlig brottslighet. De ska inte behöva vara rädda. Men de som återkommande begår bott ska kunna portas från dessa områden. säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Mer i augusti

Den senaste veckan har det varit bråk inför öppen ridå om Allianspartiernas olika syn på om Sverigedemokraterna ska kunna få ordförandeposter i riksdagens utskott. Åsiktsskillnader som även går igen i partiernas syn på regeringsfrågan.

- Vi tycker olika i ett antal frågor, men det är ju ingenting som överskuggar det faktum att vi är fast beslutna att gå till val tillsammans. Vi kommer att presentera en offensiv, bred reformagenda i augusti, säger Centerledaren Annie Lööf.