Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sminkprodukter för barn innehåller ofta förbjudna ämnen, visar en granskning av Läkemedelsverket.

Allergiframkallande ämnen i barnsmink

Varannan sminkprodukt riktad till barn har brister i exempelvis varningstexter och innehållsdeklarationer, enligt en granskning av Läkemedelsverket. I över 30 produkter hittades förbjudna ämnen – som i flera fall är allergiframkallande.

- Det är uppseendeväckande att så många som hälften av produkterna hade brister i informationen och märkningen. Att vi hittar förbjudna och otillåtna ämnen är aldrig okej, särskilt inte i produkter som riktar sig till barn, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

32 av produkterna innehöll ämnen som är förbjudna. Samtliga dessa produkter har tagits bort från marknaden. En produkt som hittades i 18 butiker innehöll inte mindre än tre allergiframkallande och förbjudna konserveringsmedel.

Kan ge allergier

- Det mest allvarliga är att vi hittat ämnen som du faktiskt kan utveckla en allergi av. En allergi hänger ju med hela livet. Sedan kan man även få tillfälliga reaktioner som är nog så besvärliga för stunden. Det finns exempel där ansiktet svullnat upp, eller där de fått klåda och utslag efter att ha satt på sig halloween-smink, säger Tomas Byström.

Läkemedelsverket har inte gjort några analyser av själva innehållet i produkterna, utan bara bedömt dem utifrån den information som finns på förpackningen.

Fler granskningar

- Resultatet är ytterligare en tydlig signal om att det här är ett område som man måste ha kontroll på. Det är inte omöjligt att det kan bli tal om analyser vid ett senare tillfälle.

TT: Vad ger du för råd till alla föräldrar?

- Man bör vara medveten och tänka till när man tittar på produkter till sina barn. Det ska finnas en bra innehållsförteckning och märkning som visar hur produkten ska användas. Och titta efter varningstexter om det finns olämpliga sätt att använda produkten. Om det inte finns någon märkning alls så är mitt råd att man låter bli att använda dem, säger Tomas Byström.