Arkivbild.
Arkivbild.

Allergier hos hundar fortsätter att öka

ANNONS
|

Det visar statistik från djurförsäkringsbolaget Agria.

Pollensäsongen har rivstartat och många hundägare kanske inte vet att även hundar kan vara allergiska. Men de senaste 8 åren har diagnoser som har med allergier och hudproblem att göra fördubblats i Agrias skadestatistik.

Allergiska symptom som kan ha med allergi att göra är återkommande öronproblem eller att hunden biter och slickar på tassarna.

Den vanligaste formen är allergi mot dammkvalster, men även pollenallergi förekommer.

Studier på skandinaviska hundar tyder på att så kallad atopi, allergi mot ämnen i omgivningen, ökar. Det syns också i Agrias skadestatistik; diagnoser som har med allergi att göra har fördubblats sedan 2005.

ANNONS

- Återkommande öroninflammationer eller att hunden naggar eller slickar på tassarna och andra ställen på kroppen är tydliga varningstecken, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria.

Det kliar framför allt i öron, tassar, i ljumskar, armhålor, ansikte och bakdel. En hund med allergi behöver behandling och ju tidigare den sätts in desto bättre förutsättningar är det för hunden att slippa besvären.

I dag finns bra behandlingsmetoder och chansen att hunden ska kunna må helt bra igen är stora. En skillnad mot människor är att hunden tar upp de så kallade allergenerna genom huden, inte bara via luftvägarna. Det kan därför för vissa hundar räcka lång väg att hunden duschas och får kosttillskott i form av fettsyrorna omega-3 och omega-6.

En allergiutredning är lite av ett detektivarbete. Först måste veterinären utesluta parasiter, behandla eventuella hudinfektioner och utesluta foderallergi.

- För att få diagnos och rätt behandling bör du söka hjälp hos en hudspecialist. Exempel på behandling är schamponering, kortison, antihistamin och vaccin, säger Lotta Möller.

Raser som ofta drabbas av allergi är Bullterrier, Boxer, West highland white terrier, Welsh terrier, Staffordshire bullterrier, American staffordshire terrier Rhodesian ridge back, Jack russel, Wachtelhund och Schäfer

ANNONS

Fakta

Det finns cirka 784 000 hundar i Sverige (SCB-undersökning 2012)

En femtedel av alla hundar som går till veterinären i dag söker hjälp för någon form av hudbesvär.

80 procent av alla skandinaviska hundar med atopi är allergiska mot dammkvalster.

40 procent av alla atopiska hundar har också födoämnesreaktioner.

Atopi debuterar vanligen när hunden är mellan ett halvt och tre år gammal.

Ungefär 10 procent av hundarna i Sverige lider av allergi.

Källa: SCB och Agria

ANNONS