Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Allergibehandling kan ge allergi

Behandling mot allergi kan leda till ny allergi, visar forskning i Lund. Även vaccinationer tycks kunna ge allergi mot aluminium.

Salter av aluminium används som förstärkare både i vacciner och vid allergibehandling, där gradvis ökade doser av de ämnen man är allergisk mot sprutas in.

Forskaren Eva Netterlid vid enheten för yrkes- och miljödermatologi vid Lunds universitet följde 37 allergiska barn som fått sådan allergibehandling. Efteråt hade 8 av barnen utvecklat kontaktallergi mot aluminium och 13 hade kliande knutor på vaccinationsstället. I en kontrollgrupp med 24 andra barn med allergier, som inte behandlades, hade ingen aluminiumallergi och ingen hade heller kliande knutor.

"Stort lidande"

Upptäckten av ett möjligt samband mellan vaccin och aluminiumallergi gjordes på 1990-talet i Göteborg vid klinisk prövning av ett nytt kikhostevaccin. Drygt en procent av de vaccinerade barnen drabbades av kliande knutor med klåda som satt i år efter år. Tre fjärdedelar av de testade barnen med knutor hade utvecklat aluminiumallergi.

– Det är ingen tvekan om att de här barnen utstått stort lidande, säger Rigmor Thorstensson, chef för avdelningen för diagnostik och vaccin på Smittskyddsinstitutet.

Där togs uppgifterna från Göteborg på stort allvar, men vid en ny studie 2001 kunde resultaten inte bekräftas.

– Egentligen finns det heller ingen senare studie som tyder på ett sådant här samband, säger Rigmor Thorstensson.

Byte praktiskt omöjligt

Hon tillägger att vaccin med aluminiumsalter som förstärkande ämne (adjuvans) används världen över och har getts i miljardtals doser. Någon praktisk möjlighet att byta adjuvans i existerande vacciner ser hon inte. När det gäller nya vacciner, däremot, pågår ett arbete att få fram ämnen som fungerar effektivare än aluminium.

Forskarna i Lund planerar att gå vidare och syna effekterna av aluminium i konsumentprodukter. Ämnet finns i till exempel deodoranter, solskyddsmedel och tandkräm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.