Allergi ofta svaret på långa förkylningar

Det har snörvlats och hostats i flera månader – men snart är förkylningssäsongen förbi. För de flesta är förkylningar ofarliga och snabbt övergående men för andra dröjer de sig kvar. Då kan det vara läge att ta reda på anledningen.

ANNONS
|

De allra flesta drabbas någon gång under året av förkylning med snuva, ont i halsen och kanske lite feber. Vanligtvis är sjukdomen över på några dagar. Men ibland dröjer sig snor, slem och hosta kvar i flera veckor.

- En förklaring är att cirka en tredjedel i samhället har allergi. De flesta har allergi mot pollen, pälsdjur eller kvalster. Även om man har en säsongsbunden allergi så har man en inflammation i slemhinnorna som sträcker sig över hela året, säger Pär Stjärne, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset.

ANNONS

En person som inte är allergisk märker helt enkelt inte av en förkylning på samma sätt.

Förkorta symptomen

En förkylning går oftast över av sig själv, men om man har en inflammation i kroppen är risken att den dröjer sig kvar större.

- Sannolikt eliminerar man förkylningsviruset lika fort. Men däremot sitter effekten av ökad inflammation kvar längre och det ger samma symptom som förkylningen. Viruset ökar inflammationen så att du får en ökad fart i den och då kommer det ta längre tid för den att avstanna, säger Pär Stjärne.

Det finns inget botemedel mot förkylning. Däremot går det att få hjälp mot inflammationerna som förlänger symptomen.

- Om man till exempel har hösnuva och vet med sig att man får långa förkylningar så skulle jag rekommendera att man tar allergimedicinen när man blir förkyld, säger Pär Stjärne.

ANNONS

Kolla upp

Den som går och drar på en förkylning hela vintern behöver egentligen inte vara orolig, enligt Pär Stjärne.

- Om förkylningar kommer intermittent, alltså så länge man är bra i mellan, behöver man inte vara orolig, säger han.

Men om förkylningssymptomen exempelvis bara sitter i ena näsborren och ger mycket besvär i flera månader så är det läge att besöka en läkare.

- Det kan vara allt ifrån en infektion i en bihåla till en tumör, säger Pär Stjärne.

TT

Fakta: Sant och falskt om virus

Förkylningsprofessorn Pär Stjärne bemöter klassiska påstående om förkylningar.

1. "Jag är immun mot förkylningsvirus/vinterkräksjuka"

Mot vinterkräksjukan kan man vara immun men inte mot förkylningar.

2. "Jag är kroniskt förkyld"

Kroniskt förkyld är man inte men däremot kan det vara någon annan kronisk sjukdom i luftväggarna.

3. "Jag smittade om mig själv"

Nej, det går inte.

4. "Förkylningen går snabbare över om jag äter vitlök"

Nej. Vitlök är däremot gott.

Fakta: Förkylning

Förkylning är en virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen.

Förkylning smittar lätt, särskilt under sjukdomens första dagar och man smittar redan innan man har märkt några symptom. Man smittar som mest samma dag som man blir sjuk och några dagar därefter. Sedan sjunker smittsamheten snabbt.

Från det att man smittats tills man börjar känna sig sjuk går det bara något dygn. Oftast mår man sämst de första dagarna och efter en till två veckor brukar man vara frisk igen.

En förkylning går oftast över av sig själv, men ibland kan man få följdsjukdomar som till exempel bihåle- eller öroninflammation som kan behöva behandlas.

Antibiotika hjälper inte mot förkylning. Det som gäller är att vila och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Nässpray eller febernedsättande läkemedel kan lindra.

Håller febern i sig mer än fyra dygn ska man kontakta vården. Detta kan tyda på en infektion som behöver behandlas. Det gäller också om man varit feberfri ett par dagar och sedan får feber igen. Eller om man får ökande symtom från öron, hals eller luftrör och bihålor.

Källa: 1177

ANNONS