Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allergi ofta svaret på långa förkylningar

Det har snörvlats och hostats i flera månader – men snart är förkylningssäsongen förbi. För de flesta är förkylningar ofarliga och snabbt övergående men för andra dröjer de sig kvar. Då kan det vara läge att ta reda på anledningen.

De allra flesta drabbas någon gång under året av förkylning med snuva, ont i halsen och kanske lite feber. Vanligtvis är sjukdomen över på några dagar. Men ibland dröjer sig snor, slem och hosta kvar i flera veckor.

- En förklaring är att cirka en tredjedel i samhället har allergi. De flesta har allergi mot pollen, pälsdjur eller kvalster. Även om man har en säsongsbunden allergi så har man en inflammation i slemhinnorna som sträcker sig över hela året, säger Pär Stjärne, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset.

En person som inte är allergisk märker helt enkelt inte av en förkylning på samma sätt.

Förkorta symptomen

En förkylning går oftast över av sig själv, men om man har en inflammation i kroppen är risken att den dröjer sig kvar större.

- Sannolikt eliminerar man förkylningsviruset lika fort. Men däremot sitter effekten av ökad inflammation kvar längre och det ger samma symptom som förkylningen. Viruset ökar inflammationen så att du får en ökad fart i den och då kommer det ta längre tid för den att avstanna, säger Pär Stjärne.

Det finns inget botemedel mot förkylning. Däremot går det att få hjälp mot inflammationerna som förlänger symptomen.

- Om man till exempel har hösnuva och vet med sig att man får långa förkylningar så skulle jag rekommendera att man tar allergimedicinen när man blir förkyld, säger Pär Stjärne.

Kolla upp

Den som går och drar på en förkylning hela vintern behöver egentligen inte vara orolig, enligt Pär Stjärne.

- Om förkylningar kommer intermittent, alltså så länge man är bra i mellan, behöver man inte vara orolig, säger han.

Men om förkylningssymptomen exempelvis bara sitter i ena näsborren och ger mycket besvär i flera månader så är det läge att besöka en läkare.

- Det kan vara allt ifrån en infektion i en bihåla till en tumör, säger Pär Stjärne.