Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IS-kvinnorna landade på Arlanda under torsdagskvällen. Barnen omhändertogs direkt vid ankomsten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
IS-kvinnorna landade på Arlanda under torsdagskvällen. Barnen omhändertogs direkt vid ankomsten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alla tre IS-kvinnorna på fri fot

Den tredje IS-kvinnan som misstänks för krigsförbrytelser i Syrien har försatts på fri fot, meddelar Åklagarmyndigheten under lördagseftermiddagen.
Tidigare under lördagen meddelades att två av de tre kvinnorna hade släppts på fri fot.

Misstankarna om krigsförbrytelser kvarstår dock. Kammaråklagarna Reena Devgun och Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet meddelar i ett pressmeddelande att det inte finns några skäl att hålla dem frihetsberövade i nuläget.

LÄS MER: IS-hustrun Emma anhållen – Advokaten: ”Mycket allvarliga misstankar”

Det var på torsdagen IS-kvinnorna landade på Arlanda. Samtliga tre kvinnor anhölls under kvällen, misstänkta för krigsförbrytelser. Barnen ska ha omhändertagits.

Devgun och Lemoine leder utredningen mot två av kvinnorna som är hemmahörande i Stockholmsområdet.

Den tredje kvinnan, som släpptes senare under lördagen, är IS-hustrun Emma från Västsverige, som GP fann under en reportageresa i Syrien 2019.

Kvinnorna utvisades från Syrien

Det ärendet leds av kammaråklagare Peter Larsson som har fram till klockan tolv på söndagen att ta ställning till en eventuell häktningsbegäran.

– Jag vill inte säga för mycket, eftersom det är tidigt i utredningen och råder förundersökningssekretess. Men den här personen är i alla fall misstänkt för krigsförbrytelser i Syrien mellan åren 2014 och 2018, sa kammaråklagare Peter Larsson till GP.

LÄS MER: IS-hustrun Emma på väg till Sverige – efter åtta år i Syrien

På fredagen uttalade sig hennes försvarare Björn Hurtig för GP:

– Jag kan egentligen inte säga mycket mer än att hon förnekar de anklagelser som riktas mot henne. Hon mår, upplever jag, efter omständigheterna helt okej. Förhören kommer fortsätta, sa Björn Hurtig.

Kvinnorna har enligt GP:s uppgifter utvisats från det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tillsammans med sina barn – då kurderna ser dem som allvarliga säkerhetshot.

Fotnot: Emma heter egentligen något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.