Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
KU:s ordförande Andreas Norlén (M) och utskottets vice ordförande Björn von Sydow (S) håller pressträff om Riksrevisionen.

Alla riksrevisorer har nu avgått

Riksrevisor Margareta Åberg lämnar sitt uppdrag. Efter sommarens hårda kritik och avslöjanden om misstänkta jävssituationer har därmed samtliga tre riksrevisorer nu avgått.

I ett pressmeddelande skriver Åberg att hon kommit fram till att det är bäst för myndigheten med en helt ny ledning "som med full kraft tar sig an det viktiga arbetet att genomföra revisionsuppdragen och att driva utvecklingsarbetet och det förtroendeskapande arbetet vidare".

Hon kommer att be riksdagen om att få lämna uppdraget när en ny riksrevisor har tillträtt. "För att myndigheten ska kunna utöva sin verksamhet krävs att det finns åtminstone en riksrevisor på plats", skriver Åberg.

Fått stark kritik

Margareta Åberg lämnar Riksrevisionen sedan hon och de andra riksrevisorerna fått stark kritik efter en artikelserie i Dagens Nyheter. Tidningens granskning visade att riksrevisor Ulf Bengtsson lagt sig i en revisionsgranskning han själv var delaktig i och stödde en landhövding som granskades. Han avgick den 31 augusti.

Minst en granskning lades ner efter att riksrevisor Susanne Ackum diskuterat den med en tjänsteman. Hon lät även sin sambo läsa internt material. Ackum fick lämna sin post i juli.

Skulle sitta kvar

Så sent som för två veckor sedan, i samband med att Ulf Bengtsson avgick, sade Margareta Åberg att hon bestämt skulle sitta kvar på posten. Att två av tre riksrevisorer hade slutat ändrade inte hennes beslut.

Du blir kvar?
– Jag sitter kvar, sade hon.

Just förtroende är så viktigt för Riksrevisionen, och nu har det naggats i kanten. Går det att återupprätta med dig kvar, de två andra har ju slutat?
– Ja, det tror jag att det gör. Och jag kommer att göra allting jag kan för att återupprätta det förtroendet, sade Åberg för två veckor sedan.