En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild.
En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Alla poliser i yttre tjänst får kroppskameror

ANNONS

Samtliga poliser som jobbar i yttre tjänst kommer att utrustas med kroppskameror under hösten, rapporterar P1-programmet I lagens namn.

Enligt polisen själv kan dessa kameror bidra till att minska hot och våld mot polisen. Men också öka tryggheten för de som grips.

Men etikprofessorn Susanne Wigorts Yngvesson, vid Enskilda högskolan i Stockholm, anser att kamerorna kan ha motsatt effekt.

– Den största risken är att kroppskameror kan provocera fram mer våld än vad situationen annars skulle innebära, säger hon till radion.

Redan 2018 startade ett pilotprojekt där 700 poliser i region Syd och Väst utrustades med kroppskameror. Projektet har sedan vuxit och innefattade i fjol totalt 1 500 poliser i yttre tjänst fördelat över fyra polisregioner, som bär kroppskameror.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS