Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomas Lindahl delar priset med Paul Modrich och Aziz Sancar.

Alla hyllar svensken

Det var några år sedan sist - nu gläds Sverige över den nye Nobelpristagaren.

Senast en svensk tilldelades Nobelpriset var 2011 då poeten Tomas Tranströmer fick litteraturpriset. Senaste gången ett av de naturvetenskapliga priserna gick till en svensk var 2000 då Arvid Carlsson tilldelades priset i medicin eller fysiologi.

Tomas Lindahl disputerade 1967 vid Karolinska Institutet och på KI är man förstås väldigt glada över att han fått priset.

-Det är ju väldigt roligt att vi kunnat fostra, forskarutbilda en person, som gör många av sina centrala upptäckter tidigt under forskarutbildningsperioden och sedan disputerar vid KI, och nu långt senare tilldelas ett Nobelpris, säger Hans-Gustaf Ljunggren, forskningsdekan vid KI.

TT: Vad betyder detta för Sverige?

-Det bör ju ge svensk forskning en stor grad av självförtroende. Det visar också att den forskning som vi bedriver i Sverige ger resultat, kan ge resultat, har förutsättningar att ge resultat. Jag hoppas att det ska inspirera många unga forskare att ge sig in på en forskarbana.

TT: Kommer ni på KI att fira detta på något sätt?

-Säkerligen kommer vi att försöka fira Tomas, på ett värdigt sätt.

Även statsminister Stefan Löfven (S) är glad och skickar varma gratulationer till Tomas Lindahl:

"Jag är mycket glad över nyheten att en av de tre pristagarna för Nobelpriset i kemi är från Sverige. Vi är och ska vara en framgångsrik forskningsnation, vilket detta är ett av många tecken på", skriver Löfven i en kommentar till TT.

"Nobelpriset i sig är också något som synliggör de allra främsta vetenskapliga upptäckterna och som i hög grad har satt Sverige på kartan. Det visar också på vikten av internationellt samarbete när det gäller forskning."

Under de drygt 100 år som Nobelpriset delats ut har 30 svenskar, inklusive litteraturpristagaren Nelly Sachs som föddes i Tyskland, belönats.