Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Alice Bah Kuhnke (MP) Bild: Hanna Franzén/TT
Alice Bah Kuhnke (MP) Bild: Hanna Franzén/TT

Alice Bah Kuhnke (Mp) vill att EU drastiskt sänker utsläppen

Hon tycker att varje land inom unionen ska få en tvingande utsläppsbudget att hålla sig till och kallar migrationsfrågan för EU:s ”absolut största misslyckande”. Den kommande mandatperioden lär innebära många timmar i tåg – flyget väljer hon bort av princip.
Alice Bah Kuhnke är Miljöpartiets förstanamn i valet till Europaparlamentet.

De flesta EU-parlamentariker bor i Sverige och pendlar ner till Bryssel och Strasbourg för att sköta uppdraget. Men Sveriges förra kulturminister Alice Bah Kuhnke ska flytta ner. Annars går det inte att få ihop uppdraget med hennes princip om att inte flyga.

– För mig är det djupt personligt och handlar om att jag vill kunna leva med mig själv. Jag gör ingen värdering av andras beslut men jag har svårt att se mina barn i ögonen om jag bidrar till att förstöra deras framtid.

Endast i undantagsfall kan flygresor bli aktuella.

– Om jag råkar ut för en olycka eller om det händer något där man måste flyga. Men grundprincipen är att jag inte flyger.

LÄS MER: Miljöpartiet vet vad det vill med EU – det hjälper

Kartlagd livsföring

Alice Bah Kuhnke har under de senaste tio åren gått igenom och kartlagt vilken klimatpåverkan hennes livsföring har och ändrat till exempel hushållsel, mat, klädinköp och sparande.

– Sakta men säkert har jag förändrat min vardag och lever i dag ett väldigt bra liv, som är så hållbart som möjligt även om det alltid finns saker att fila på.

Miljö- och klimatfrågorna är föga överraskande Miljöpartiets huvudfråga i valrörelsen. En tvingande utsläppsbudget är enligt Alice Bah Kuhnke hela ”valrörelsens tuffaste klimatpolitiska förslag”. Tanken är att budgeten ska tvinga ner ländernas utsläpp till de nivåer som krävs för att Parisavtalets tvågradersmål ska kunna nås. Om förslaget blir verklighet skulle flyget behöva dra ner betydligt och industrier genomföra stora omställningar.

– Det räcker inte med vackra mål. Vi måste ha en tydlig politik för att ta oss dit också. En tvingande utsläppsbudget där varje land får en tydlig gräns för hur stora utsläpp de får göra är ett vetenskapligt förankrat och tydligt sätt att nå Parisavtalet mål, säger hon.

Fokus på miljö och demokrati

Den andra frågan i fokus för MP, förutom miljö och klimat, är demokrati och mänskliga rättigheter. Alice Bah Kuhnke menar att hoten på det området är fler än på länge. Utvecklingen i Polen och Ungern, som i flera fall hamnat på kollisionskurs med övriga EU, är de tydligaste exemplen, enligt Alice Bah Kuhnke. Bland annat klassas inte Ungern längre som fritt utan endast som delvis fritt, enligt organisationen Freedom House, som kartlägger hur demokratin i världens länder mår.

– Som minister har jag fört Sveriges tala i Bryssel under de senaste fem åren. Den resan har varit omskakande och jag har fått se hur snabbt kapporna vänds efter vinden. Jag skulle önska att det bara var Ungern och Polen – de är extremerna – men det finns ytterligare länder som nu börjar darra på manschetten.

Har EU:s hållning mot Polen och Ungern varit för flat?

– Det är alltid lätt att vara efterklok men det är tydligt för mig och Miljöpartiet att vi måste markera ännu hårdare. Det är ohållbart att vara med i en gemenskap och vägra följa spelreglerna.

EU har inlett så kallade artikel 7-förfarande mot Ungern och Polen. Teoretiskt sett kan processen innebära att länderna förlorar rösträtten i ministerrådet. Alice Bah Kuhnke vill att unionen också inför ekonomiska sanktioner.

– Det anmärkningsvärda är att detta också är länder som tar emot svenska skattebetalares pengar. Det är för mig helt absurt. I dag är detta bidragstagande länder och jag menar att man inte ska ta emot pengar om man inte följer spelets regler.

Fakta: Alice Bah Kuhnke

Född 1971.

Bor i Nacka utanför Stockholm.

Alice Bah Kuhnke har en lång karriär i offentligheten bakom sig. Senast kommer hon från posten som kultur- och demokratiminister men har även varit programledare och hållbarhetschef på ÅF.

Fakta: Miljöpartiet i EU

Miljöpartiet fick 15,4 procent av väljarnas röster i valet 2014 till Europaparlamentet. Det gav partiet fyra av Sveriges 20 mandat. Vid mandatperiodens början var Isabella Lövin en partiets fyra parlamentariker men slutade när hon istället blev språkrör för partiet. Även Peter Eriksson slutade i parlamentet när han blev minister. Dessutom har Max Andersson lämnat partiet för att istället gå med i Partiet Vändpunkt. Det innebär att Miljöpartiet för tillfället har tre parlamentariker i Europaparlamentet: Bodil Ceballos, Linnéa Engström och Jakop Dalunde.

De opinionsmätningar som gjorts inför det här valet pekar på att Miljöpartiet kan få runt 10 procent av väljarnas röster. I så fall skulle partiet tappa ett eller två mandat. Miljöpartiets lista toppas av Alice Bah Kuhnke, meteorologen Pär Holmgren, Jakop Dalunde och Bodil Valero.

Miljöpartiet ingår i Europaparlamentets gröna grupp. Efter valet till Europaparlamentet 2014 fick partigruppen 50 mandat. I det här valet verkar de gröna kunna få ungefär lika många mandat, enligt de opinionsundersökningar som gjorts. I och med britternas utträde kommer antalet mandat i parlamentet att krympa från 751 till 705. Det innebär att om de gröna behåller samma antal mandat lär inflytandet kunna öka.

Miljöfrågorna är de grönas huvudfråga. Partigruppen vill bland annat bekämpa klimatförändringarna genom att fasa ut kolanvändning och gå över till 100 procent förnybar energi. Men partigruppen verkar också för sociala och ekonomiska reformer som leder till en hållbar utveckling. De gröna vill att EU:s medlemsländer garanterar sina medborgare minimilön. Dessutom är gruppen förespråkare av nationella experiment om allmän basinkomst och system för minskad arbetstid.

De två gruppledarna för de gröna är Philippe Lamberts från Belgien och Rebecca Harms från Tyskland.

Valet till Europaparlamentet handlar i förlängningen även om att utse ny ordförande till Europeiska kommissionen. Samtliga partigrupper i parlamentet nominerar så kallade spitzenkandidaten – toppkandidater – till posten som kommissionsordförande. Den toppkandidat som sedan röstas fram av parlamentet blir en av EU:s allra mäktigaste personer – förutsatt att även EU:s stats-och regeringschefer väljer att godkänna nomineringen. Nuvarande ordförande är den luxemburgska kristdemokraten Jean-Claude Juncker. De gröna har valt att nominera två toppkandidater: Europaparlamentarikern Ska Keller från tyska Die Grünen och Bas Eickhout, nederländsk EU-parlamentariker från partiet GroenLinks.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.