Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läget för berguven är alarmerande, enligt Mats Bergqvist som undersöker beståndet i Norrbotten. Arkivbild.

Alarmerande situation för berguven

Just nu pågår inventering av berguven – världens största uggla – i våra svenska skogar, och hittills är resultatet ingen vacker fågelsång. I Norrbotten, där beståndet tidigare varit bra, har endast fyra berguvar påträffats så här långt, rapporter P4 Norrbotten.

- Det är mycket dystert, men det är så det har blivit igen. Jag vet inte varför den inte kan klara sig. Mat måste finnas, hur mycket som helst kan man tycka. Harar och råttor. Men det är något som inte stämmer för dem, säger Mats Bergqvist, som inventerar berguvar, till P4 Norrbotten.

- Det är alarmerande, säger han.

Riksinventeringar av berguven har skett i Sverige vid sju tillfällen sedan 1940-talet. Den pågående görs på initiativ av den nationella fågelföreningen Birdlife Sverige, efter återkommande rapporter från flera landskap om kraftig minskning av den speciella ugglan.

Siffror från artdatabanken bekräftar att berguven minskat kraftigt i antal under 2000-talet. 2007 fanns 1 500 i landet. Tio år senare beräknades mellan 700 och 1 100 finnas kvar.

- Det kan bero på allt från medveten förföljelse som tjuvjakt och miljögifter till att fritidshus byggs på platser där berguven vistas, har Henrik Thurfjell, ekolog på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, tidigare sagt till TT.

Den pågående inventeringen kommer att fortsätta även under nästa år.