Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson ska på tisdagen i Stockholms tingsrätt komma med sin syn på fallet.
Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson ska på tisdagen i Stockholms tingsrätt komma med sin syn på fallet.

Akilovs mordförsök fråga för försvaret

Mordförsök eller inte? Den frågan väntas Rakhmat Akilovs advokat gå in på när försvaret nu ska lägga fram sin sak i terroristrättegången i Stockholms tingsrätt.

ANNONS
|

Sällan är väl åklagare och försvar så överens om händelseförlopp och skuldfråga som i fallet Rakhmat Akilov, som erkänt terroristbrott, mord på dem som dödades och mordförsök på dem som skadades på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i fjol.

40-åringens advokat Johan Eriksson har även kallat utredningen "skickligt genomförd" och "noggrann". När det på tisdagsförmiddagen blir dags för Erikssons sakframställan väntas den – enligt vad han själv meddelat domstolen – bara ta en halvtimme.

- Jag ska försöka sätta fingret på vilka frågor jag tycker är viktiga att pröva i den här rättegången, sade Eriksson till journalister när rättegången började i förra veckan.

ANNONS

Olika uppfattning

Vad gäller de, enligt åtalet, 140 målsägande som inte skadats fysiskt kommer Akilov att redovisa sin inställning i skuldfrågan vartefter fallen tas upp i rättssalen. Och här kan det finnas olika uppfattningar om vad de har råkat ut för i lagens mening, har Eriksson sagt.

- Jag känner mig ganska övertygad om att alla kommer att känna att det växer fram en bild, som kommer att framstå som ganska tydlig, när det gäller vilka risker och vilka faror och vilka brott som enskilda målsägande är utsatta för utmed den här gatan, sade Eriksson i förra veckan.

En annan erfaren försvarsadvokat, Thomas Olsson, ser också att det kan bli diskussion om enskilda misstänkta försök till mord.

- Det kan handla om vad som krävs för att bedöma om enskilda fall är mordförsök, om personen bara har befunnit sig i närheten, men bilen kört förbi, eller faktiskt behövt kasta sig undan för att inte bli påkörd, säger Olsson.

ANNONS

Anspråk på 20 miljoner

Eriksson ska i sin sakframställan också redovisa sin syn på skadeståndsfrågorna. Hur många som anses vara utsatta för mordförsök påverkar förstås skadeståndet för de målsägande, som sammanlagt inför rättegången har yrkat på omkring 20 miljoner kronor.

Akilov hoppas på ett tidsbestämt straff snarare än livstid, ett önskemål som Johan Eriksson därför kommer att föra fram. Men den terroråtalades straff påverkas inte av hur många fall som rätten kommer att betrakta som mordförsök, enligt advokat Thomas Olsson.

- Inte över huvud taget. Såvida han inte lider av en allvarlig psykisk störning, och därför kan tänkas bli föremål för rättspsykiatrisk vård, så kommer han att bli dömd till livstids fängelse.

Akilov har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Den visade inte på en svår störning.

TT

Fakta: Brotten i åtalet

•Terroristbrott och försök till terroristbrott.

•Mord på fem personer.

•Mordförsök, alternativt framkallande av fara för annan, på 130 personer, inklusive de tio som skadades fysiskt.

•Framkallande av fara för annan gentemot 20 personer.

Källa: Åtalet mot Rakhmat Akilov.

ANNONS