Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Akilovs advokat kritisk mot läckor

Sedan Rakhmat Akilov häktats på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott uttryckte hans försvarare, advokat Johan Eriksson, kritik för att det läcker från utredningen.

– Jag är belagd med yppandeförbud och är förhindrad att lämna uppgifter från utredningen. Då är det inte rimligt att det från annat håll kommer uppgifter som riskerar att påverka utredningen.

Johan Eriksson påpekade att vissa uppgifter som spridits varit felaktiga. 

– Polisen säger att de hört omkring 600 personer och alla har nog läst vad som framkommit i media. 

Eriksson framhöll att Akilov svarar på polisens frågor, och således medverkar i utredningen. 

– Det är inte bara ett blankt erkännande, utan han har lämnat uppgifter.

Yppandeförbud

Alla frågor om vad Akilov sagt, avböjde advokaten att svara på, med hänvisning till yppandeförbudet. Det gällde exempelvis frågor om Akilovs erkännande innebär att han medger att han var lastbilens förare, eller om han lämnat någon motivering till dådet.

– Jag säger att han erkänner terroristbrott, sedan får man fundera på vad det innebär.

Under gårdagen begärde Akilov att få företrädas av en försvarare med sunnimuslimsk tro. Johan Eriksson skickade därefter in en begäran till tingsrätten om sitt entledigande, vilken tingsrätten inte beviljade. 

– Jag meddelade honom tingsrättens beslut och i det här läget har vi en god relation, sa Johan Eriksson som kommer att koppla in ytterligare en advokat i försvaret av Akilov. 

145 meddelanden

Johan Eriksson är en mycket rutinerad brottsmålsadvokat men sa sig vara förvånad över den press han utsatts för sedan han åtog sig försvaret av Akilov.

– På två timmar fick jag 145 meddelanden på min telefonsvarare.

Advokat Eriksson svarade nekande på frågan om han blivit hotad, men tillade att han fått höra att han inte är så uppskattad.

– Det här målet blir viktigt för att kontrollera att de demokratiska principerna gäller, också när ett helt land är i sorg. Att försvara en person betyder inte att man försvarar gärningen, konstaterade Johan Eriksson.

I samband med att rättens ordförande chefsrådman Malou Lindblom meddelade att Akilov häktats, meddelade hon också att han ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en så kallad liten sinnesundersökning.

Detta är att betrakta som en standardprocedur i ett grovt våldsbrott som detta. 

Vill inte svara

Johan Eriksson fick frågan hur Akilov mår, och svarade:

– Det vill jag inte säga. Det är en privat sak.

När häktningsförhandlingen skulle börja i säkerhetssal 1 i tingsrättens lokaler på Kungsholmen, var Bergsgatan avspärrad av dubbla led med polisbilar. Utanför stod poliser med automatvapen och alla besökare fick genomgå en rigorös säkerhetskontroll.

När förhandlingen började kom Rakhmat Akilov in i salen i handbojor, fastkedjad i en häktesvakt via ett bälte runt magen. Han var klädd i häktets gröna byxor och tröja, och hade en grön häkteströja över huvudet så att hans ansikte var helt dolt.

När Akilov intagit sin plats framför rätten, uppmanades han att ta av tröjan från huvudet och han drog tillbaka den från ansiktet. 

Vice chefsåklagare Hans Ihrman framställde sitt yrkande att Akilov skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. 

Advokat Johan Eriksson framförde Akilovs inställning till detta:

– Akilov erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad.

Stängda dörrar

Därefter beslutade tingsrätten om stängda dörrar och en förhandling pågick i en timme och 15 minuter. Därefter släpptes åhörarna in igen och fick höra rättens ordförande meddela häktningsbeslutet.

Under den öppna delen av förhandlingen sa Rakhmat Akilov ingenting. Han hade en tolk vid sin sida och satt lätt böjd fram över bordet. Det som gick att se av honom var att han är en ganska magerlagd man med kortklippt, lätt grånat hår.

Rätten beslutade att åtal ska vara väckt senast 11 maj klockan 11. Advokat Eriksson meddelade att han hör av sig till rätten om han avser att åberopa sin lagenliga rätt att begära en ny häktningsförhandling redan om två veckor.

– Min viktigaste uppgift nu blir att tillse att utredningen sker med den skyndsamhet man har rätt att begära, sa Johan Eriksson.

Polisledningen sa vid måndagens presskonferens att utredningen kan väntas pågå under ett år. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.