Akilov: "Ta farväl av livet"

Rakhmat Akilov har erkänt terroristbrott men räknade inte med att överleva själv. Nu kommer hans egna ord fram om dådet:
– Jag ville skrämma de här kuffarna och ta farväl av livet, skrev han i en chatt enligt DN.

ANNONS
|

Rakhmat Akilov kapade en lastbil och körde på flera människor. Fem dog och flera skadades allvarligt.

På tisdagen åtalades han för bland annat terroristbrott för händelsen som utspelade sig i centrala Stockholm den 7 april förra året.

Redan vid första häktningsförhandlingen dagarna efter terrordådet erkände han brott:

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sa hans advokat Johan Eriksson då.

Detta står han fortfarande fast vid.

LÄS MER: Så förberedde Akilov terrordådet

LÄS MER: Det gjorde Akilov under terrordagen

Ville döda fler

Nu har förundersökningen blivit offentlig och man kan ta del av vad den åtalade terroristens egna ord om dådet han utfört: "Jag ville skrämma de här kuffarna och ta farväl av livet", skrev han i en chatt enligt DN. Kuffarna är en benämning på otrogna och de som förnekar "sanningen i Koranen", skriver DN.

ANNONS

Och till en vakt på häktet ska han ha uttryckt att han var missnöjd med dödssiffran. Han ville döda 40-50 personer, enligt DN. De skriver också att han ställt frågor om de döda.

I ett förhör dagen efter dådet berättar han med sina egna ord om sin inställning:

– Det var jag som genomförde den här terroristattacken.

– Jag satte mig i bilen och körde på dom otrogna, fortsatte han.

Han påstod då att han utfört handlingen på order "från vår kalif" men att han inte ville döda några barn:

– Mot slutet såg jag en kvinna med två barn och jag ville inte att barnen skulle hamna i bilen då tog jag lite till vänster, träffade en sten och körde in i butiken.

Förhörsledaren frågade Akilov om han inte tänkte på de människor som han genom sitt handlande kunde skada eller döda men det menar han att han inte gjorde.

– Jag har fått en order om detta, var hans förklaring.

I ett senare förhör gick han närmare in på varför han inte ville döda barnen:

– Jag tyckte synd om barnen. Jag hoppades på... Jag tänkte att barnen har ju tid kvar i livet att tänka om, tänka efter. Jag tyckte att de hade tid till de blir vuxna och komma på andra tankar att de inte kommer delta i kampen, bekämpningen av Islamiska staten.

ANNONS

Skulle krascha ner i T-centralen

Akilov har uppgett att hans mål var att krascha lastbilen ner i T-centralen.

Under en presskonferens berättade hans advokat Johan Eriksson att Akilov inte trodde att han skulle överleva den 7 april, antingen trodde han att han skulle dö under färden eller skjutas.

– Vid ett liknande terrordåd i Frankrike så sköt polisen ihjäl bilföraren och jag trodde att samma sak skulle hända mig, sa han i förhör.

Han sa också:

– Två dagar innan åkte jag dit, jag såg att står stora polisbilar där, tanken var att om jag skulle komma så långt så skulle polisen skjuta ihjäl mig.

Han har också sagt att om polisen inte sköt honom så var målet att dö i explosionen, men inte ensam:

– Om det skulle bli så att polisen skulle gripa mig där så ville jag ta med mig en polis också.

Men när polisen hann i kapp honom under hans flykt fem timmar senare valde han att inte kämpa emot.

–Jag lyfte upp händerna och la mig med ansiktet nedåt så att polisen inte skulle använda vapen, sa han.

Han fick frågan varför avsikten inte längre var att dö:

– Om det i det läget hade varit fyra-fem personer med k-pistar och folk hade varit aggressiva hade jag kanske agerat på ett annat sätt men sedan då, där gick det fredligt till.

ANNONS

Planerna godkändes

I förhör säger han att tankarna om att genomföra dådet väcktes en vecka innan det genomfördes. Åklagarens utredning visar dock att han började förbereda sig i mitten av januari.

I ett senare förhör berättade han om hur han skickat bilder till sina IS-kontakter på eventuella platser där man kunde utföra dådet:

– Jag skickade dem för att de skulle korrigera mina handlingar, sa han i förhör och berättade att hans planer godkändes.

Han påstår dock att det var slumpen som avgjorde att det blev just vid denna tidpunkt:

– Jag gick ut från tunnelbanan, fick syn på en bil och då bestämde mig för att slå till.

Han påstod att det hade varit "bättre" om han utfört dådet senare på kvällen.

Han berättar också att han inte hade kunnat utföra dådet tidigare, när han varit på platsen och fotograferat. Detta förklarar han med att det var förs nu som han svurit eden.

Han menar också att valet av brottsplats - Drottningtorget - var en slump:

– Jag gick förbi och såg att chauffören hade lämnat bilen och gått in på någon restaurang där någon annanstans, sa han och fortsatte:

– Det finns ju ingen annan gata med många gående personer i närheten.

ANNONS

Slump att lastbilen användes

Han motivering till varför han valde att använda en lastbil löd:

– Det råkade ju bli den bilen eftersom jag såg att den var olåst och den var lämplig och motsvarade de krav som jag hade.

I förhör menar han att han anledningen till att det inte var välplanerat var att han fick bråttom, på grund av världsläget, att utföra dådet.

– Varje dag så tog bombningar och sprängningar livet av mina bröder i Afghanistan, Syrien och Irak, så på det sättet var det bråttom och mitt hjärta blödde.

Vid ett förhör, som gjordes i augusti, frågade han om IS tagit på sig dådet:

– Har någon från Islamiska Staten bekräftat att det som jag har gjort... att det här attentatet har att göra med Islamiska Staten?

Men det kunde förhörsledaren inte svara på.

LÄS MER: Så hittades Akilov efter dådet

LÄS MER: Nu väcks åtalet efter Stockholmsdådet

Vill inte ha livstidsstraff

Enligt Johan Eriksson vill Akilov inte dömas till fängelse på livstid utan hoppas på ett tidsbestämt straff.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att Akilov begick gärningen "med avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige och att otillbörligen tvinga Sveriges regering och riksdag att avbryta ett svensk deltagande i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot Islamiska staten (IS) i Irak".

ANNONS

I ett förhör menade Akilov att det inte alls var hans syfte:

– Jag hade inte för avsikt att injaga skräck utan jag försökte i mitt dåd, handlande om förklara för Sverige deras felaktiga handlande, att de handlar fel, sa han och fortsatte:

– Det finns många punkter men bland annat att Sverige ska sluta delta i bombningen av Islamiska stater. Sedan att man förvägrar hjälp till olika grupperingar som bekämpar ISIS.

Han menar att man på detta sätt "dödar folk, lemlästar folk och deras familjer och deras barn blir föräldralösa".

– Men tänk er vad som händer när de här barnen växer upp och kommer hit till er. Tänk er vad de kommer att göra här. Och det där med att jag dödat 4 personer det kommer att framstå som att väldigt litet terrordåd.

ANNONS