Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Akilov häktad – erkänner dådet

Stockholms tingsrätt har häktat Rakhmat Akilov, misstänkt för terrorbrott. Han erkänner, via sin advokat, det dödliga lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags. Akilov och lastbilschauffören har varit skrivna på adresser i närheten av varandra.

Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje vid häktningsförhandlingen mot Akilov.

- Domstolen har delat min bedömning att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

I början av förhandlingen kom beskedet att Akilov erkänner.

- Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför rätten vid dagens häktningsförhandling, som till största delen hölls bakom stängda dörrar.

Måste bevisas

Hans Ihrman konstaterar att brottet ändå måste bevisas och att erkännanden kan dras tillbaka.

- Det är klart att det är en viktig omständighet, men utredningen är inte klar med det, säger han om Akilovs erkännande.

- Utredningen kommer att bedrivas med full kraft vidare. Det finns andra personer att följa. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att ställa samtliga skyldiga inför rätta.

Åklagaren vill inte uttala sig om motivet till dådet medan utredningen pågår.

Domstolen ville ha en liten sinnesundersökning av Akilov. Enligt åklagaren är det en rutinåtgärd.

Rikspolischef Dan Eliasson är säker på att Akilov är gärningsmannen.

- Ända sedan vi grep och anhöll honom natten mellan fredag och lördag har vi varit övertygade om att det är rätt gärningsman. Så den här häktningen bekräftar bara det vi redan visste, säger han.

Satt tyst

Akilov satt helt tyst och nästan orörlig under den öppna delen av häktningsförhandlingen. Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen.

Hans försvarare, Johan Eriksson, får inte yttra sig om vad som sades under häktningsförhandlingen, men säger att Akilov svarar på frågor och samarbetar med polisen.

Johan Eriksson är kritisk till att uppgifter om utredningen läcker till medierna och hävdar att läckorna kan skada rättssäkerheten.

I dag kom också besked om att åklagaren häver anhållandet av den man som anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.

Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Advokat Johan Åkermark, som representerar personen där anhållandet nu hävs, är fortsatt belagd med yppandeförbud.

- Jag kan inte säga så mycket, säger han.

Skrivna i närheten

Chauffören, vars lastbil stals av Rakhmat Akilov i fredags, var under fyra månader 2015 skriven på en adress bara ett 30-tal meter från där Akilov var skriven, rapporterar Expressen.

Chauffören berättar att han inte kände igen den terrorhäktade mannen. Men samtidigt säger han att det var något bekant Akilovs gestalt.

- På något sätt, ja. Jag vet inte om han väntade på mig, säger han till tidningen.