Akilov häktad – erkänner dådet

Stockholms tingsrätt har häktat Rakhmat Akilov, misstänkt för terrorbrott. Han erkänner, via sin advokat, det dödliga lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags. Akilov och lastbilschauffören har varit skrivna på adresser i närheten av varandra.

ANNONS
|

Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje vid häktningsförhandlingen mot Akilov.

- Domstolen har delat min bedömning att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

I början av förhandlingen kom beskedet att Akilov erkänner.

- Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför rätten vid dagens häktningsförhandling, som till största delen hölls bakom stängda dörrar.

ANNONS

Måste bevisas

Hans Ihrman konstaterar att brottet ändå måste bevisas och att erkännanden kan dras tillbaka.

- Det är klart att det är en viktig omständighet, men utredningen är inte klar med det, säger han om Akilovs erkännande.

- Utredningen kommer att bedrivas med full kraft vidare. Det finns andra personer att följa. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att ställa samtliga skyldiga inför rätta.

Åklagaren vill inte uttala sig om motivet till dådet medan utredningen pågår.

Domstolen ville ha en liten sinnesundersökning av Akilov. Enligt åklagaren är det en rutinåtgärd.

Rikspolischef Dan Eliasson är säker på att Akilov är gärningsmannen.

- Ända sedan vi grep och anhöll honom natten mellan fredag och lördag har vi varit övertygade om att det är rätt gärningsman. Så den här häktningen bekräftar bara det vi redan visste, säger han.

ANNONS

Satt tyst

Akilov satt helt tyst och nästan orörlig under den öppna delen av häktningsförhandlingen. Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen.

Hans försvarare, Johan Eriksson, får inte yttra sig om vad som sades under häktningsförhandlingen, men säger att Akilov svarar på frågor och samarbetar med polisen.

Johan Eriksson är kritisk till att uppgifter om utredningen läcker till medierna och hävdar att läckorna kan skada rättssäkerheten.

I dag kom också besked om att åklagaren häver anhållandet av den man som anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.

Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Advokat Johan Åkermark, som representerar personen där anhållandet nu hävs, är fortsatt belagd med yppandeförbud.

- Jag kan inte säga så mycket, säger han.

ANNONS

Skrivna i närheten

Chauffören, vars lastbil stals av Rakhmat Akilov i fredags, var under fyra månader 2015 skriven på en adress bara ett 30-tal meter från där Akilov var skriven, rapporterar Expressen.

Chauffören berättar att han inte kände igen den terrorhäktade mannen. Men samtidigt säger han att det var något bekant Akilovs gestalt.

- På något sätt, ja. Jag vet inte om han väntade på mig, säger han till tidningen.

TT

Fakta: Fyra miste livet

Fyra människor miste livet i terrordådet i fredags: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Ljungskile, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

I fredags fick 15 personer som skadats i dådet vård på sjukhus. Sju personer vårdas fortfarande på sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelning, uppgav Stockholm läns landsting tidigt på tisdagskvällen.

Fakta: Den misstänkte terroristen

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov har erkänt terrorattacken på Drottninggatan den 7 april.

Akilov greps fem timmar efter dådet i centrala Stockholm – klockan 19.55 – och anhölls klockan 01.15 på natten.

Det är oklart när Akilov kom till Sverige. Han sökte 2014 uppehållstillstånd här men fick avslag. Han sökte även asyl i Sverige. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då han avvikit. Den 27 februari i år efterlystes han.

Rakhmat Akilov har till myndigheterna angett en adress i Hjulsta i nordvästra Stockholm som sin hemadress. Han ska dock ha bott i Vårberg i sydvästra Stockholm den senaste tiden.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer Akilov inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol, uppgifter som inte gick att belägga, enligt Säpochefen.

Den huvudmisstänkte har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland terrorrörelsen IS – men inget tydde på att han skulle utföra ett terrordåd, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

Fakta: Anhållande och häktning

En person som grips av polisen får hållas kvar högst tolv timmar för förhör innan åklagaren beslutar om eventuellt anhållande.

Anhållande är ett tillfälligt frihetsberövande i väntan på att domstolen, på begäran av åklagaren, ska fatta beslut om häktning.

Häktningsförhandlingen hålls i domstol senast fyra dagar efter gripandet. Det ska i normalfallet finnas sannolika skäl för att den misstänkte har begått ett brott som kan ge fängelse ett år eller mer. Oftast handlar en häktning om att se till att den misstänkte inte försvinner, förstör bevis eller begår fler brott.

En häktning på sannolika skäl ger åklagaren två veckor på sig att hitta mer bevis. Under utredningstiden omprövas frihetsberövandet varannan vecka till dess att det är dags för åtal.

Källa: Åklagarmyndigheten med flera

Bakgrund: Kriminolog inte förvånad

Kriminolog Leif GW Persson är inte förvånad över att Rakhmat Akilov erkänner dådet på Drottninggatan.

- Det brukar de göra. Om de inte tar livet av sig, vilket många väljer att göra antingen i samband med själva gärningen eller det efterföljande i konfrontation med polisen. De som inte vill det, och det är en del, ser det som sedan ska hända som ett tillfälle att göra olika utfästelser och utsagor och han tillhörde tydligen den typen. Det förvånade mig inte.

- Nu är han bunden på annat vis. Så här dags är man ju klar med den tekniska undersökningen och vittnen och sånt där. Även om han nekat skulle han ha kunnat kopplas till gärningen. Om en krockkudde löser ut och man konfronteras med det inre av fordonet ger det olika typer av spår på av hans kropp som kan bindas till fordonet.

ANNONS