Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Akilov: "Dags att döda de otrogna"

I chattar skrev Rakhmat Akilov om sin vilja att "utföra martyroperationen". Han bad om vägledning och berättade om sina motgångar med sprängladdningstillverkningen. Tre dagar före dådet berättade han även om platsen han valt ut – Drottninggatan.
– Dags att döda de otrogna, var hans ord innan dådet.

Den åtalade terroristen Rakhmat Akilov påstår själv i förhör att tankarna om att utföra dådet väcktes en vecka innan den genomfördes. Men hans konversationer med så kallade "kollegor" säger något annat.

Från mitten av januari och fram till gripandet ska han ha använt olika appar och chattat med sina "kollegor".

I mitten av januari frågade Akilov en kontakt hur man svär trohet till IS och uttryckte att "om Gud vill utför jag martyroperationen".

Akilov skrev också om varför han ville genomföra terrordådet: "Sverige ger miljarder till NATO för att bomba våra bröder, min bror". Hans lösning: "Jag vill köra i centralen, över otrogna med en stor bil. Sedan kommer polisen att skjuta ihjäl mig och det är allt".

Och när han inte fick i ordning på sprängladdningen vände han sig till chattarna och fick svar på sina frågor.

LÄS MER: Så förberedde Akilov terrordådet

Bad om vägledning

Han bad också sina kontakter om vägledning: "Min bror, vad händer om man utför martyroperationen i Stockholm? Kommer Gud att godkänna det? Kan du svara ärligt frågan är viktig för mig.", löd hans fråga till en.

När han bestämt sig för att utföra dådet den 7 april bad han om ytterligare vägledning:

"Min bror jag vill utföra martyroperation här i Sverige under de närmaste dagarna, kan du ge mig lite religiös vägledning. Jag behöver ert stöd min bror".

LÄS MER: Det gjorde Akilov under terrordagen

Fick en deadline

Det framgår också att kontakterna ville att Akilov skulle informera dem om sina planer: "Min bror, det som planeras på fredag – berätta om målet vi måste vara redo på det", skickade en person till Akilov.

Hans kontakter fick även följa hans rekognosering på platser i Stockholm. Klockan 00.58 den 4 april skickade han följande meddelande till ett alias: "Jag planerar denna gatan. Den är 3 km lång och det är bara folk där", följt av bilder på Drottninggatan.

Han fortsatte: "Min bror, på fredagskväll blir gatan full med bögar, lesbianer och annan skit".

Senare samma dag skrev han till en annan kontakt av valet av brottsplats och vapen:

"Det är inte så mycket folk kl. 11 men det finns goda möjligheter att skaffa en lastbil. Man kan skaffa ett fordon på morgonen men då är det för lite folk. På kvällstid är det mycket folk därute men svårt att skaffa en bil".

Medan Akilov berättade om sina planer ville en av kontakterna i stället veta om Akilov filmat när han svor sin trohet till IS. Akilov fick en deadline att ha skickat över videon senast på attentatsdagen.

LÄS MER: Advokaten: Akilov räknade med att dö under attacken

Skickade bild på bomb

Akilov fortsatte chatta med sina kontakter även under attentatsdagen. På morgonen skickade han ett meddelande med en bild på sprängladdningen till ett alias. Till en annan skickade han en bild på sig själv "med religiös betydelse", enligt åklagaren.

Klockan 13.36, det vill säga drygt en timma innan dådet, spelade Akilov in ett videoklipp med sig själv. Det varar i två minuter och 41 sekunder och han uttrycker att "tiden har kommit" och att det nu är "dags att döda de otrogna".

Akilov skickade även bild på lastbilen han bestämt sig för att kapa och när han väl satt bakom ratten tog han en bild från insidan och ut mot gatan. Dessa skickade han vidare.

"Körde på 10"

Kort efter dådet fick Akilov frågan hur det var med honom: Akilovs svar: "Dåligt. Jag körde på några. Bilen har åkt fel. Jag är på flygplatsen nu. Återvändsgränd". Han fortsatte: "Jag körde på 10 personer i centrala Stockholm och måste ta mig ut härifrån". Kontakten frågade om han levde: "Ja, har bränt mig lite", var hans svar. Han skickade även bilder på sina brända byxor och skadade händer.

Kontakten bad Akilov att skicka en video på sig själv med en "uppmaning tlll bröder [...] så att de kan se dig som en förebild". De sista Akilov svarade var att det skulle komma senare. Men det kom ingen video. Och kontaktens kommande frågor blev obesvarade.

Fem timmar efter dådet kunde Akilov gripas.

En har identifierats

I ett pm skriver polisen att 16 chattkommunikationer visat sig vara direkt intressanta i förundersökningen. De tror dock att det rör sig om ett mindre antal individer bakom dessa alias. Och det är endast en som med säkerhet har identifierats men han har avskrivits från utredningen.

Säpo har försökt att kartlägga vilka personer som ligger bakom chattarna och alla alias.

– Vi har tittat på alla kontakter som gärningsmannen har haft med personer som vi tror kan vara positivt inställda till ett attentat i Sverige, sa Johan Olsson, operativ chef på Säpo, under tisdagen.

De olika personerna har funnits både i och utanför Europa.

– Vi vet att det bara är en person som har befunnit sig i Sverige. I övrigt vet vi att det rör sig om flera länder.

LÄS MER: Akilov: "Ta farväl av livet"

Visste inget

Johan Olsson berättar att det är relativt vanligt att gärningsmän har denna typ av kontakter med andra inför dåd:

– Det är inte ovanligt att gärningsmän har kontakter med andra personer, ibland på lösare grunder ibland på fastare grunder. Det finns ofta ett behov av att diskutera religiösa eller motivfrågor så att säga.

Trots alla detaljer om när, var och hur som framkommit i chattarna var Säpo inte beredda när det väl inträffade:

– Vi hade ingen information om attentatet innan det skedde, sa Johan Olsson under tisdagens presskonferens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.