Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/78

Akilov aggressiv i häktet – fyra vakter krävs

Rakhmat Akilovs tid i häktet har varit kantad av incidenter. Nu har Kriminalvården beslutat att han måste hanteras av minst fyra vakter – varav minst en ska vara beväpnad. Anledningen är att den misstänkte terroristen har visat "aggressiva tendenser".

I drygt en månad har 39-årige Rakhmat Akilov varit inlåst på Kronobergshäktet i centrala Stockholm. Kriminalvården har tvingats vidta flera åtgärder för att hantera den intagne uzbeken som erkänt terrordådet på Drottninggatan. Framöver måste han hanteras av minst fyra vakter, varav minst en beväpnad med pepparsprej och teleskopbatong, rapporterar Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Bekant om Rakhmat Akilovs liv innan dådet

På Kriminalvården vill man inte bekräfta uppgifterna. Det beror på sekretesskäl.

– Vi kommenterar aldrig enskilda intagna, säger Kriminalvårdens pressekreterare Viveca Hilberts. 

Rakhmat Akilov står under sekundkontroll på grund av risken för självmord. Det uppges vara anledningen till att Kriminalvården beslutat att minst fyra kriminalvårdare krävs vid all kontakt med 39-åringen. Det ska främst gälla när hans celldörr ska öppnas och när han rör sig utanför sitt rum. Dessutom måste minst en av de närvarande kriminalvårdarna vara beväpnad med pepparsprej samt teleskopbatong. Orsaken till beslutet är enligt Aftonbladets uppgiftslämnare att Rakhmat Akilov under den gångna helgen uppvisat "aggressiva tendenser".

 

Ny försvarsadvokat

För en vecka sedan ska sekundkontrollen ha hindrats av att Rakhmat Akilov gömde sig under ett särskilt suicidtäcke som inte kan missbrukas. Då tvingades Kriminalvården besluta om att byta ut specialtäcket så att sekundkontrollen kunde fortsätta, skriver Aftonbladet.

Rakhmat Akilov sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan som tog fem personers liv. I förhör har 39-åringen erkänt dådet.

LÄS OCKSÅ: Han är Akilovs nye advokat

Nu har den terrormisstänkte tilldelats ytterligare en advokat. Detta efter att hans advokat Johan Eriksson krävt stöd.

– Målet är synnerligen tidskrävande, skrev stjärnadvokaten i ett mejl till tingsrätten.

Under måndagen beslutade tingsrätten att förordna även Robin Söder som offentlig försvarare.

– Vi försvarar inte brottet naturligtvis, vi försvarar en person och det gör vi alltid efter bästa förmåga, säger Robin Söder, Akilovs nye försvarare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.