Finlands statsminister Sanna Marin (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) har täta kontakter i det nya säkerhetspolitiska läget som uppstått efter den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) har täta kontakter i det nya säkerhetspolitiska läget som uppstått efter den ryska invasionen av Ukraina. Arkivbild. Bild: Roni Rekomaa/AP/TT

Aftonbladets ledarsida byter fot om Nato

Aftonbladets ledarsida har ändrat åsikt om ett svenskt Natomedlemskap.

ANNONS

"Vladimir Putins krig visar att vi behöver gå med i Nato för att garantera Sveriges säkerhet", skriver tidningens politiska chefredaktör Anders Lindberg.

Ledarsidan betecknar sig som oberoende socialdemokratisk och omsvängningen sker lite motvilligt, enligt Lindberg.

"Jag har aldrig tidigare varit positiv till ett svenskt medlemskap i Nato. Tvärtom anser jag att vår militära alliansfrihet i kombination med ett starkt försvar och en pragmatisk utrikes- och säkerhetspolitik har fungerat utmärkt. Den har hållit oss utanför krig och främjat våra nationella intressen", skriver Lindberg.

Men i dagens läge, med ett aggressivt Ryssland, ser han inte alliansfriheten som tillräcklig.

"Slutsatsen är att Rysslands invasion 24 februari har skapat ett underskott av säkerhet i norra Europa. När jag läser argumenten för fortsatt militär alliansfrihet saknar jag ett svar på frågan hur vi ska kompensera för detta underskott", skriver Lindberg.

ANNONS

Även Finlands allt snabbare väg mot ett eventuellt Natomedlemskap väger tungt i ledarsidans omsvängning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS