Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Afrikansk svinpest allt närmre Sverige

Den oerhört smittsamma Afrikanska svinpesten, som kan drabba vildsvin så väl som tamgrisar, har under sommaren kommit allt närmre Sverige. I juli kom rekommendationer till jägare, privatpersoner och personal för att minimera risken att den dödliga sjukdomen tar sig in i landet.

Sedan 2014 har flera länder i EU haft utbrott av den mycket smittsamma och dödliga afrikanska svinpesten. Nu senast under sommaren, och då är smittan närmre Sverige än någonsin tidigare. 

– Nu senast i månadsskiftet maj-juni gick vi ut med information om sjukdomen till våra medlemmar, säger Ingemar Olsson, ordförande vid Sveriges grisföretagare. 

– Det är allvarligt och vi håller såklart koll på utvecklingen. Det här är ingen smitta som man vill ha. 

Smittsam och dödlig

Afrikansk svinpest är en virussjukdom som det inte finns något vaccin eller botemedel mot. Sjukdomen var tidigare begränsad till Afrika, söder om Sahara. Men sedan 2014 har den påträffats i flera länder inom EU. Nu senast i Tjeckien och Rumänien.  

Sjukdomen har till synes etablerat sig i Europa genom att en vildsvinsstam i Georgien bekräftades smittad redan 2007. Den efterföljande smittspridning tog smittan till Kaukasusregionen, Ryssland, Vitryssland och Ukraina. 

Ingemar Olsson menar att en orsak till den aggressiva spridningen är att djuren kan leva upp till tio dagar efter smittotillfället, vilket ökar spridningen. 

– Afrikansk svinpest är snarlik vanlig svinpest, men mer smittsam. Den kan överleva upp till tre år i fryst kött och har alla komponenter för lång överlevnad, vilket är en av anledningarna till att det ännu inte finns något vaccin eller någon behandling. 

LÄS MER: Grisbonde: "Det känns inte riktigt bra"

Smittan betyder död

– Den har en väldigt hög dödlighet, 90 till 100 procent av djuren dör inom loppet av en vecka. 

Om sjukdomen påträffas finns det inget att göra utom att avliva hela populationen och sanera området där de befunnit sig. En uppgift som är något lättare när det rör sig om en gård med tamsvin, än om det är en flock med vildsvin som dragit runt i skogen. 

Ingemar Olsson tror att det är vildsvinspopulationen som har högst risk att föra in smittan i Sverige. 

– Sverige har ett förebyggande smittskydd som fungerar väldigt väl. Vi är generellt restriktiva med besökare och vid handel av djur, avel sker genom sperma och aldrig med levande djur. Sedan rekommenderar vi alltid att man byter kläder när man jobbar med djuren, att man aldrig tar in kött från de drabbade länderna till Sverige, och att jägare skippar vildsvinstroféer.  

Livsmedel, kläder och jakttroféer

Jordbruksverket bedömer att den största risken att föra in sjukdomen i Sverige är smittade livsmedel som förs in i samband med exempelvis turistresor. Myndigheten uppdaterade sina rekommendationer kring den Afrikanska och den vanliga Svinpesten så sent som i juli i år. 

Sjukdomen kan spridas direkt mellan djur såväl som genom personer, kläder, fordon, livsmedel och andra produkter.

För privatpersoner är det förbjudet att föra in kött eller köttprodukter från smittade områden inom EU. Man får heller inte mata svin med matavfall.

Eftersom viruset kan överleva flera år i kylt eller fryst kött och i många rökta eller saltade produkter så är matavfall ett mycket viktig spridningssätt till nya områden. 

Det kan till exempel handla om matavfall som lämnas på en rastplats där vilda djur kan komma åt den. 

Jägare rekommenderas att vara extra försiktiga med utrustning, jaktkläder och troféer. 

Alla som varit i kontakt med djur utomlands ska tvätta kläder och skor i minst 60 grader och desinficera dem innan de används vid djurkontakt i Sverige. 

– Våra producenter kan ha personal som kommer från de drabbade länderna i Europa och då är det såklart viktigt att det här riktlinjerna efterföljs, säger Ingemar Olsson. 

Ingen fara för människor

Sjukdomen gör inte människor sjuka, utan går helt och hållet på tamgrisar och vildsvin. Man blir alltså inte sjuk om man råkar få i sig smittat kött. 

– Skulle en enskild gård i Sverige smittas då drabbas främst den gården ekonomiskt eftersom att alla grisar måste avlivas och området saneras. Men Sverige skulle också få ett nationellt exportstopp av griskött. 

I Sverige finns det ungefär 12,000 grisproducenter, varav 1000 är storskaliga. Sammanlagt har de ungefär 1 354 300 djur.   

– Vi följer utvecklingen. Just nu ligger hotnivån på sex eller sju på en tiogradig skala, men skulle Tyskland eller Danmark drabbas då är vi uppe på nio direkt, säger Ingemar Olsson. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.