Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Afghanistan: Svenskgruppen förstärkt

De blev många omfamningar när ett 70-tal soldater som varit hemma i Sverige på ledighet återvände till svensklägret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan på onsdagen.

Flera av dem hade inte varit på plats när deras kollegor kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson och en afghansk tolk stupade förra söndagen.

-Det kändes konstigt att höra om det hemma. Det var svårt att förstå vad som hänt, och jag kände inte igen mig i mediernas rapportering om hur det är för oss här i Afghanistan. Många i min släkt blev plötsligt oroliga över att jag skulle återvända, berättar en kvinna som står invid TT och pratar med sina kamrater.

Drygt 500 svenska soldater är för närvarande på plats i Mazar-i Sharif. I tisdags anlände en förstärkning från den luftburna bataljonen i K3 i Karlsborg.

Enligt Henrik Eskilsson, informationsbefäl vid FS 18, var förstärkningen bestämd sedan tidigare, men den tidigarelades på grund av dödsskjutningen av de svenska soldaterna.

-Stämningen har varit mycket speciell och dämpad den senaste en och halv veckan, säger Henrik Eskilsson efter en snabb rundvisning i den kalla afghanska natten på Camp Northern Lights, där de svenska soldaterna bor tillsammans med en grupp på cirka 130 finska kollegor.

På onsdagen avreste också den undersökningskommission som parallellt med den svenska militärpolisen och den afghanska polisen utreder vad som hände när de två soldaterna och tolken attackerades och sköts till döds med handeldvapen. Undersökningskommissionen består av sju personer och leds av brigadgeneral Jan-Gunnar Isberg. Någon gång i mars ska en första rapport vara klar och senast i maj ska utredningen vara färdig.