Advokaterna som tjänar mest på att vara offentliga försvarare

Dagens juridik har sammanställt vilka advokater i Sverige som tjänat mest på att vara offentliga försvarare under 2021. På listan finns välkända namn som Viktor Banke och Tomas Ohlsson, men även två västsvenska advokater som arbetat med uppmärksammade fall.

ANNONS
|

När Dagens juridik listar de 20 advokater som tjänat mest på uppdrag som offentliga försvarare är två västsvenskar med: Ulrik Smedberg på plats 14 och Abraham Zeito på plats 16.

Liksom flera andra på listan har de båda advokaterna varit inblandade i uppmärksammade rättegångar som rör gängkriminella. För Ulrik Smedbergs del kommer en stor del av ersättningen från det så kallade Gamlestadsmålet, där 16 personer åtalades för mordet på en 33-årig gängtopp i Gamlestaden. Flera ledare inom A-falangen i Biskopsgården dömdes till långa fängelsestraff.

Ulrik Smedberg försvarade en 19-åring som sedermera dömdes till 8 år och 10 månaders fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Fallet löpte över både 2020 och 2021 och gav en total ersättning på nästan 700 000 kronor, efter att tingsrätten dragit av 130 av de timmar Smedberg och hans kollega först sökte ersättning för.

ANNONS

LÄS MER:Här är domarna mot de 16 misstänkta i Gamlestadsmålet

LÄS MER:Encrochat avgörande i Gamlestadsmålet

LÄS MER:Efter Gamlestadsmålet – så påverkas polisens arbete i Biskopsgården

Encrochat drar upp ersättningen

Utöver Gamlestadsmålet är det fyra olika så kallade Encrochatmål som gjort att timmarna dragit iväg. Krypteringsverktyget Encrochat användes flitigt av kriminella tills flera europeiska polismyndigheter lyckades infiltrera tjänsten under våren 2020. Många fall där Encrochatbevisning förekommit har avgjorts i tingsrätt och hovrätt under 2021.

– Underlaget i Encrochatmål är väldigt stort. I ett vanligt mordfall kan det handla om teknisk bevisning och vittnesmål, men i ett av de här fallen hade vi 5 000 sidor Encromeddelanden. Det tar givetvis tid att gå igenom, säger Ulrik Smedberg.

Advokat Ulrik Smedberg har försvarat flera personer som misstänkts vara anslutna till kriminella nätverk i Göteborg.
Advokat Ulrik Smedberg har försvarat flera personer som misstänkts vara anslutna till kriminella nätverk i Göteborg. Bild: Pressbild

Du har i flera fall försvarat misstänkta i anslutning till gängmiljön. Hur kommer det sig?

– Jag har jobbat länge i Göteborg och är ett känt namn i vissa stadsdelar. Lyckas du väl med några uppdrag åt en person är det naturligt att hans kamrater uppmärksammar det och väljer samma advokat.

Kan det bli ett problem att regelbundet försvara personer ur samma kriminella nätverk?

– Det finns två uppenbara problem. Det ena är att kompisar i samma nätverk kan bli ovänner, då hamnar man i en jävsproblematik. Sedan har vi det som många tror – att man kan hamna i en beroendeställning. Risken för det, om man har så många uppdrag som jag har, är i princip obefintlig. Jag skulle aldrig acceptera påtryckningar, för då kan jag bara göra något annat.

ANNONS

LÄS MER:Polisrapport: Advokater hjälper kriminella

LÄS MER:Ali Khan-nätverkets advokat utesluts ur Advokatsamfundet

LÄS MER:Ex-advokaten Edip Samuelsson om uteslutningen: ”Borde agerat annorlunda”

Kostnader för offentliga biträden

  • År 2020 betalade Sveriges domstolar ut cirka 3,4 miljarder kronor till rättsliga biträden. Över hälften gick till offentliga försvarare, resterande till roller som målsägandebiträden, konkursförvaltare och tolkar.
  • Domstolsverket räknar med att kostnaderna kommer att öka 4,5 miljarder till 2024. En grupp inom myndigheten utreder kostnadsökningen och väntas presentera sina resultat i mars 2022.
  • Även Riksrevisionen har granskat utbetalningarna till offentliga försvarare och hittat flera brister i hur advokaternas tidsuppskattningar kontrolleras.

Debatterade mot Lamotte

Den andra västsvenske advokaten på listan är Trollhättanbördige Abraham Zeito. Han blev Sveriges yngsta försvarsdvokat när han 27 år gammal svors in i Advokatsamfundet och arbetar på den välkände advokaten Björn Hurtigs byrå. Under sin relativt korta karriär hunnit göra sig ett namn i vidare kretsar.

Stor uppmärksamhet fick till exempel debatten om gängkriminalitet i SVT:s ”Sverige möts”, där motdebattören Joakim Lamotte dök upp i skottsäker väst. Abraham Zeito har försvarat flera misstänkta i gängmiljön och har enligt egen utsago kallats ”gängadvokat”. Han är gästkrönikör på GP:s systertidning TTELA.

Under förra året försvarade han bland annat en misstänkt i en assistansbolaghärva, som dömdes till 10 månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott och grovt bedrägeri.

LÄS MER:18 personer dömda i gigantiska assistanshärvan

LÄS MER:För kriminella är den svenska välfärdsstaten en bankomat

Gängrättegångar påverkar topplistan

Den som tjänat mest som offentlig försvarare under 2021 är Viktor Banke. Han försvarade bland annat artisten Frej Larssons upp till Högsta domstolen, där Larsson friades för åtalet hot mot tjänsteman. Viktor Banke har även varit inblandad i större gängrelaterade mål där bevisning från krypteringstjänsten Encrochat har använts, skriver Dagens juridik.

Gängrättegångar har även utgjort en stor del av inkomsterna för Jonas Granfelt, Neo Barsoum Barstedt och Gabriel Barsoum, som kommer näst på topplistan. Med på topp fem finns även Max Ahlgren, som var en av försvararna i den uppmärksammade Falcon Funds-härvan.

ANNONS

Kostnaden för offentliga försvarare har ökat med nästan 90 procent de senaste tio åren, samtidigt som domstolarnas totala kostnader bara ökade med en tredjedel. Riksrevisionen slog i oktober 2021 fast att det finns stora brister i hur ersättningen hanteras, framför allt när det gäller domstolarnas möjligheter att bedöma vilka anspråk som är rimliga.

”Blir mer komplexa”

Ulrik Smedberg påpekar att ingen enskild advokat kan få ihop de stora summorna på topplistan på egen hand. Om en advokat utsetts till offentlig försvarare och inser att tiden inte kommer att räcka till, kan en kollega på samma byrå täcka upp. Ansökan om ersättning görs däremot i den första advokatens namn. Hans firma med fem advokater omsätter ungefär 15 miljoner per år totalt, vilket han menar indikerar vad som är rimligt för varje enskild advokat.

Den generella kostnadsökningen för offentliga försvarare beror delvis på att varje fall kräver mer resurser, menar han.

– Åklagarmyndigheten har fått större anslag och omfattningen av brottmål ökar, men fallen blir också mer komplexa. Krypteringstjänsterna har inneburit en ny typ av bevisning, där advokater också måste ta ställning till om själva insamlingen ens är laglig. Sådant tar tid.

LÄS MER:Hård kritik mot ersättningarna till advokater

LÄS MER:Offentliga biträden i migrationsfall granskas

Offentliga försvarare med högst ersättning 2021

  1. Viktor Banke – 10 826 829 kr
  2. Jonas Granfelt – 9 878 437 kr
  3. Neo Barsoum Barstedt – 9 783 669 kr
  4. Gabriel Barsoum – 9 095 552 kr
  5. Max Ahlgren – 9 095 238 kr
  6. Slobodan Jovich – 8 496 633 kr
  7. David Massi – 7 237 750 kr
  8. Thomas Olsson – 6 952 920 kr
  9. Martin Persson – 6 944 990 kr
  10. Sargon De Basso – 6 923 376 kr
  11. Per Svedlund – 6 895 187 kr
  12. Kristofer Stahre – 6 800 611 kr
  13. Mikael Nilsson – 6 790 268 kr
  14. Ulrik Smedberg – 6 699 291 kr
  15. Robin Söder – 6 541 453 kr
  16. Abraham Zeito – 6 258 189 kr
  17. Peter Dahlqvist – 6 172 785 kr
  18. Thomas Bodström – 5 863 256 kr
  19. Henrik Olsson Lilja – 5 843 409 kr
  20. Tobias Enochson – 5 605 013 kr

Källa: Dagens juridik.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS