Advokat Thomas Olsson. Arkivbild.
Advokat Thomas Olsson. Arkivbild.

Advokaten tror på återupptagen förundersökning

Riksåklagaren överlåter åt åklagarkammaren i Karlstad att fatta beslut om att återuppta förundersökningen om fyraåringen Kevins död 1998. De utpekade brödernas advokat Thomas Olsson är övertygad om att förundersökningen återupptas.

ANNONS
|

- Jag skulle bli otroligt förvånad över om det blev något annat, säger Olsson till TT.

Såväl Dagens Nyheter som SVT:s "Dokument inifrån" har uppmärksammat brister i den polisutredning där två pojkar, fem och sju år gamla, pekades ut för att ha dödat Kevin.

Olsson är övertygad om att brödernas påstådda erkännande egentligen inte existerar. Han vill att just påståendet ska granskas i en återupptagen förundersökning.

ANNONS

- Och att den granskningen i sin tur leder till att man tar ett beslut om att avskriva bröderna från alla misstankar, säger Olsson.

Kan överprövas

Det blir en uppgift för chefsåklagaren i Karlstad att ta ställning till om förundersökningen ska tas upp igen eller inte.

- När en vanlig åklagare har fattat beslut om att lägga ner en förundersökning så är det i första hand den åklagaren som fattar beslut om man ska ta upp den igen. Det förekommer ofta i utredningar och det är den principen som gäller. Om åklagaren väljer att inte göra det så kan ju en åklagare på högre nivå pröva det beslutet, säger riksåklagare Anders Perklev till TT.

Olsson säger att han inte har något emot att Karlstad får avgöra det hela.

"Inte föregå"

Tidigast nästa vecka kan åklagarkammaren i Karlstad komma med ett beslut, enligt Åklagarmyndigheten.

ANNONS

Perklev vill inte kommentera den utredning som gjordes 1998, eller åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen. Han vill heller inte ta ställning till Thomas Olssons begäran, där det hävdas att bröderna egentligen aldrig erkänt.

- Jag vill inte föregå det beslut som nu ligger hos kammaren i Karlstad, säger Perklev.

TT

Fakta: Uppmärksammade fall där barn dödats

April 2008. Tioåriga Engla Juncosa Höglund försvinner när hon ska cykla hem i Stjärnsund utanför Hedemora. 43-årige Anders Eklund döms för att ha våldtagit och strypt flickan och sedan dumpat hennes kropp på en skogsväg.

Mars 2008. Två små barn – ett och tre år gamla – knivhuggs till döds i ett hus i Arboga. Christine Schürrer som tidigare haft ett förhållande med barnens mammas nye sambo döms för mord och mordförsök.

Januari 2006. Tioårige Bobby utsätts för tortyrliknande bestraffningar och plågas till döds av sin mamma och styvfar. Kroppen hittas i en sjö utanför Jönköping. Båda döms för bland annat grovt vållande till annans död.

September 2003. En 23-årig man knivhugger en femårig flicka till döds utanför ett dagis i Arvika. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Augusti 1998. Två pojkar – fem och sju år gamla – anses ha utövat dödligt våld mot fyraårige Kevin i Arvika på en lekplats.

ANNONS