Advokaten: Kläderna borde ha friat yxmördaren

Tingsrätten utgick från att kvinnan attackerat sin man två gånger. På hennes kläder hittades blodstänk från först yxhyggen och sedan hammarattacken – som var tung bevisning enligt rätten. De dömde henne till fängelse i 16 år för mord. Men advokaten anser att hon skulle ha frikänts – på grund av kläderna.

ANNONS
|

I slutet av januari förra året larmades SOS till en villa i en ort i Skåne. – Min man har skadat sig i vårt förråd. Det brinner. Och han har skadat sig, sa kvinnan. När polisen och räddningstjänsten kom till bostaden hittade de mannen i 50-årsåldern död i en förrådsbyggnad på tomten och de förstod att han blivit mördat. Misstankarna riktades mot hans fru.

LÄS MER: Misstänkta yxmördarens privata brev från häktet

Attackerades när han vilade

Teorin var att mannen legat och vilat i en solstol i förrådet. Kvinnan ska då ha gått ut i förrådet och huggit honom med en yxa i huvudet. Hon ska sedan ha hällt bensin över kroppen och tänt på. Men elden var på väg att slockna – och mannen visade tecken på att fortfarande vara vid liv. Då ska hon ha gått till attack ytterligare en gång. Nu med en hammare. En granne såg då branden och försökte hjälpa till att släcka den men då ska kvinnan ha stoppat grannen genom att stänga in sig i förrådet och hindra grannen från att komma in.

ANNONS

LÄS MER: Tog selfie med sin man - innan det misstänkta yxmordet

Kvinnans kläder – viktig bevisning

Viktig bevisning, enligt åklagaren, har varit kvinnans kläder. – En del av den tekniska bevisningen är blodiga kläder som analyseras och det är då den här kvinnans kläder och det finns blod från offret på dem, har Mathias Larsson sagt. I en papperskorg hemma hos paret hittades en uppsättning blodiga kläder och även de kläder som kvinnan hade på sig när hon greps var fulla med blodstänk. Tingsrätten dömde kvinnan till fängelse i 16 år för mordet. – Det finns ingen som har sett henne utföra gärningen, men genom den bevisning åklagaren har redovisat – framför allt analysen av blod i förrådet och på olika klädesplagg som tillhörde henne, genom valet av mordplatsen och på grund av ett antal andra omständigheter – anser tingsrätten att åtalet är styrkt och att hon ska dömas för mord, sa rättens ordförande Göran Lundahl efter domen.

Tusentals stänk

I domen skrev tingsrätten att det i förrådet fanns "flera tusentals stänk". Blodbildsanalysen av stänken i förrådet visar, enligt tingsrätten, att "någon har stått i vägen och fått motsvarande stänkbild på sina kläder".

De tar upp att försvaret sagt att det kan "föreligga brister i analysen" – genom att de kan ha kontaminerats vid transport eller att hustrun fått blodstänken på kläderna vid andra tillfällen när mannenramlatoch slagit sig blodig.

ANNONS

Men tingsrätten tycker inte att man ska ifrågasätta undersökningens slutsatser eftersom de metoder som använts "varit de gängse och det har inte kommit fram något som ger anledning att ifrågasätta resultatet". De anser istället att "stänkbilden på kläderna talar mycket starkt för att NN är gärningsperson".

Advokaten: För högt bevisvärde

Men kvinnan har från start sagt att hon inte har något att göra med mannens död. – Förnekar totalt, sa hon i ett polisförhör om sin inställning till brottsmisstankarna.

Därför överklagade hennes advokat domen. I en första handling som skickades till tingsrätten skrev Thomas Olsson att hans klient förnekar gärningen. I överklagandet framgick att kvinnan vill frias helt eller att straffet ska sänkas.

Nu har han utvecklat sitt överklagande och hänvisar till blodbildsanalysen på kvinnans kläder. Han skriver att tingsrätten har "tillmätt blodbildsanalysen av kläderna alltför högt bevisvärde". Han anser att det finns oklarheter kring hur "kläderna hanterats före undersökningen, hur undersökningen genomförts och omständigheterna i övrigt". I och med de "tveksamheter som föreligger kring undersökningen medför att NN inte kan bindas till gärningen med sådan styrka som krävs för att sälla henne till ansvar". Därför borde hon ha frikänts skriver advokaten.

ANNONS