Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser på plats i Hovsjö då pojken hittades, i maj 2001. Arkivbild.

Advokat: Upprättelse att Hovsjöfallet läggs ned

Nya dna-tester har gjorts, rättsläkaren har hörts igen och larmsamtal analyserats. Men inget har klargjort händelseförloppet kring mordet på en pojke i Södertälje 2001, som hans kompis pekades ut för. Åklagaren kan heller inte slå fast vem gärningsmannen var – och nu läggs utredningen ned.

I slutet av maj 2001 hittades en elvaårig pojke livlös i en skogsslänt i stadsdelen Hovsjö, Södertälje, dödad med en sax. En dryg månad senare gick polisen ut med ett pressmeddelande där man uppgav det var en tolvårig kompis som hade dödat pojken.

Den utpekade pojken, nu en 29-årig man, säger i dag att han är oskyldig.

Efter en ny genomgång av den ursprungliga förundersökningen och nya utredningsåtgärder väljer nu åklagaren Erika Lejnefors att lägga ned utredningen. Det går inte att klarlägga händelseförloppet ytterligare, och bevisningen räcker heller inte för att styrka vem som är skyldig till mordet.

- Jag tar inte ställning till om han (tolvåringen) är misstänkt eller inte. Men den bevisvärdering jag gör och det faktum att händelseförloppet inte kunnat klarläggas ytterligare påverkar hela bilden av utredningen, och det innebär också att jag inte kan slå fast vem som kan vara misstänkt gärningsman. Och jag ser inte att vi kan komma vidare, säger Erika Lejnefors.

Lite material kvar

De nya utredningsåtgärderna inkluderar bland annat att man förbättrat kvaliteten på och gått igenom ljudinspelningen från ett larmsamtal då pojken hittades. Man har också återigen talat med den rättsläkare som genomförde obduktionen och skickat dna på nya analyser. Men inget har hjälpt utredningen vidare.

Ett problem har varit att det funnits få föremål kvar från den tekniska undersökningen som gjordes 2001.

- Det hade naturligtvis funnits andra möjligheter att göra ytterligare tekniska undersökningar om det funnits kvar originalmaterial i form av exempelvis kläder, men det finns inte, säger Lejnefors.

Fel i förhören

Det gamla mordfallet kom upp i ljuset igen i samband med en granskning av Dagens Nyheter 2017, där nya uppgifter framkom. Kritik riktades mot förhörsmetoderna – pojken förhördes ett stort antal gånger, och under processen ändrades hans berättelse från förnekande till ett erkännande.

29-åringen intervjuades också i DN, och hävdade bestämt att han blivit oskyldigt anklagad för mordet på sin bäste vän. Det var dessa nya uppgifter som ledde till att förundersökningen granskades igen.

Dagens besked innebär att 2001 års utredare gjorde en felaktig bedömning när de pekade ut pojken som skyldig, anser 29-åringens advokat Carl Söderlund. Och det innebär en upprättelse, anser han.

- Vad den nu ger, med tanke på hur hans liv har blivit förstört till följd utav den bedömningen man gjorde 2001, säger Söderlund.

- Det ledde till att han blev inlagd på olika vårdinrättningar, rättspsyk med mera, vilket han har varit under ungefär halva sitt liv. Man kan sammanfatta det med att hans liv blev förstört.