Den åtalade mannen, täckt med en filt, under den syn som rätten genomförde i domkyrkan första förhandlingsdagen.
Den åtalade mannen, täckt med en filt, under den syn som rätten genomförde i domkyrkan första förhandlingsdagen.

Advokat: 22-åringens berättelse förklarar allt

22-åringens blod har hittats vid brottsplatsen och på ett flyktfordon. Men han nekar till anklagelserna om att han stulit kulturhistoriskt ovärderliga begravningsregalier från domkyrkan i Strängnäs.

ANNONS
|

Under sommarens fräcka kupp stals de två kronorna och ett av riksäpplena som ingår i kung Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier. Under onsdagen inleddes tingsrättsförhandlingen mot den 22-åring som åtalas för grov stöld. Två personer sågs lämna kyrkan efter stölden. De misstänks ha tagit sig därifrån med båt över Mälaren, men 22-åringen är den ende som åklagarna säger sig kunna knyta till brottet.

Gärningsmannen sprang från kyrkan till cyklar som stod uppställda i närheten, hävdar åklagarna.

- Sedan har man tagit sig en kort bit till bryggan och lämnat bryggan med båt. Här försvinner alla säkra spår, sade den ena åklagaren Reena Devgun.

ANNONS

Under en filt

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Åklagaren Isabelle Bjursten gick igenom en noggrann teknisk undersökning av kyrkan och den omgivande parken. Listan över platser och föremål där den åtalade mannens blod har hittats är lång. Bland annat hittades blodspår på en av de damcyklar som polisen hittade vid båtbryggan.

Rätten tog sig efter lunch till domkyrkan i Strängnäs för att genomföra en så kallad syn av brottsplatsen. Där visade åklagarna var de vittnen som senare ska höras stod när kuppen genomfördes.

Med ett stort medieuppbåd i hälarna gick den omaka processionen genom kyrkan till rummet där regalierna stod. Sedan ut på kyrkogården och några hundratal meter till den brygga där spåren efter tjuvarna försvinner med båten.

Medan rätten synar de ställen som åklagarna pekar ut som särskilt intressanta står 22-åringen omgiven av häktesvakter mitt i kyrkan. Ensam under de höga valven, med kriminalvårdens filt över huvudet.

Trots all teknisk bevisning bestrider han brott enligt åklagarens gärningsbeskrivning, förklarade hans advokat Johan Eriksson.– Någon kanske noterade att jag uttryckligen förhöll mig till gärningsbeskrivningen när jag sa att han förnekar brott. Jag ska alls inte föregripa 22-åringens berättelse. Den berättelsen innebär nog att han har gjort sig skyldig till brott, men inte de brott som åklagaren säger.

ANNONS

Erkände båtstöld

Eriksson hävdar att 22-åringen under morgondagens förhör kommer att lämna en berättelse som kan förklara spåren på brottsplatsen.

- Och den berättelsen innebär att han inte är gärningsman på det sätt som åklagaren påstår, sade Eriksson.

22-åringen har i polisförhör konsekvent vägrat svara på frågor om vilka andra som kan vara inblandade i brottet och säger att han själv var i Strängnäs den aktuella dagen för att leverera en stulen cykel, ovetande om att den skulle användas som flyktfordon efter kuppen.

Han har också medgett att han vid ett tidigare tillfälle stulit den båt som åklagarna hävdar att tjuvarna använde. Även här hävdar 22-åringen att han inte visste att båten skulle användas vid domkyrkokuppen.

TT

Fakta: Kulturhistoriskt ovärderliga föremål

Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall. Hans hustru drottning Kristina den äldre var Sveriges regent under kungens frånvaro 1605. Drottning Kristina avled på Nyköpings slott 1625.

Regenternas begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller – så kallade "svenska diamanter” – av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj. Till regalierna räknas också gyllene riksäpplen och spiror.

Karl IX:s guldkrona har troligen skadats vid stölden. Tre detaljer från kronan, bland annat en slipad bergskristall, hittades utanför montern i domkyrkan.

De stulna föremålen har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, medan värdet på föremålen som blev kvar i montern beräknas till 26,5 miljoner kronor.

Källor: Nationalencyklopedin, Livrustkammaren och åklagarna.

ANNONS