Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Barnmorskan Ellinor Grimmark som nekats anställning för att hon vägrat utföra aborter ska betala 1,6 miljoner i rättegångskostnader senast den 3 juni sedan hon förlorat i Arbetsdomstolen. Arkivbild.

Abortvägrande barnmorska vädjar om bidrag

Barnmorskan Ellinor Grimmark som nekats anställning för att hon vägrat utföra aborter ska betala 1,6 miljoner i rättegångskostnader senast den 3 juni, efter att ha förlorat i Arbetsdomstolen. Nu vädjar hennes man om bidrag.

"Vi har ett akut behov av 714 948 kronor", skriver Carl Johan Grimmark i ett brev till vänner och församlingsledare, enligt tidningen Dagen. I brevet dementerar han uppgiften att den amerikanska organisationen Alliance Defending Freedom skulle betala kostnaderna.

Den katolska organisationen Respekt, som står bakom Livets fond, har beslutat att skänka 100 000 kronor, den största gåvan i fondens historia. Fondens ordförande Helena D'Arcy säger att gåvan visar att den Katolska kyrkan kraftfullt stöder Ellinors sak, skriver tidningen Dagen.

Den norska tidningen Dagen berättar att paret Grimmark nu flyttat till Norge bland annat för att skydda sina barn från trakasserier i skolan.

Arbetsdomstolens dom går inte att överklaga. Men Grimmark har sagt att hon planerar att försöka få Europadomstolen att ta upp hennes fall som ett klagomål mot den svenska lagstiftningen. Om målet tas upp tar domstolen ställning till om domen och den svenska lagstiftningen strider mot den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter.