Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

I Sverige råder inte åsiktsfrihet, hävdar barnmorskan Ellinor Grimmark. Arkivbild.

Abortvägran avgörs ännu en gång

Det var på grund av att det inte finns någon åsiktsfrihet i Sverige som Ellinor Grimmark inte fick anställning som barnmorska av Region Jönköping. Det hävdar hon själv i alla fall. På onsdag meddelar Arbetsdomstolen sin dom.

Hon förlorade först i tingsrätten, sedan tyckte Diskrimineringsombudsmannen (DO) inte heller att Region Jönköping hade gjort fel som inte anställde barnmorskan Ellinor Grimmark när det uppdagades att hon inte ville utföra aborter.

Trots det gick hon vidare till Arbetsdomstolen som meddelar sin dom nu på onsdag.

- Det känns bra att den äntligen kommer. Jag hoppas naturligtvis på ett positivt utslag, men jag tror inte att jag har så stor chans. I så fall kan jag tänka mig att gå vidare till Europadomstolen, säger Ellinor Grimmark till TT.

Orsaken till det, säger hon, är hennes "kontroversiella åsikter". Att det är de som domstolsväsendet tar fasta på, snarare än det strikt juridiska. För om det bara hade handlat om juridik skulle hon få rätt, säger hon.

- Enligt Europakonventionen ska det råda samvetsfrihet vid aborter. Det står även i abortlagen att aborter ska utföras av läkare och att det inte går att tvinga någon att utföra aborter, säger hon.

"Orättvist"

Ett annat argument, hävdar hon, är att man inte alls måste arbeta med aborter bara för att man är barnmorska.

- Det känns lite orättvist att de flesta inte vet hur det går till på en kvinnoklinik. Alla måste inte arbeta med aborter, säger hon.

TT: Men är det inte lite som att söka jobb som bilmekaniker och säga att jag gör allt utom att byta däck?

- Det kan man tycka, men samtidigt finns det en oerhört stor brist på barnmorskor. Vore det i så fall inte bra om jag kunde jobba på förlossningen?

TT: Men hur kan det vara fel att inte bli anställd, det är väl ändå upp till arbetsgivaren?

- Jag fick anställning på en av klinikerna, men när medierna började skriva drogs den tillbaka. Av domen i tingsrätten framgår det klart och tydligt att orsaken var mina åsikter.

TT: Men inte av själva domen, eller?

- Om man hade lyssnat på alla vittnen förstår man det.

"Åsiktsböter"

Hon stämde Region Jönköping på sammanlagt 260 000 kronor, eftersom hon ansåg att hennes samvets- och religionsfrihet hade kränkts. Men hon förlorade och fick i stället betala rättegångskostnaderna på 925 854 kronor.

- Jag blev dömd att betala nästan en miljon kronor i böter för mina åsikter.

TT: Men det var väl rättegångskostnader?

- Om motparten är en myndighet eller liknande brukar den normalt stå för sina egna rättegångskostnader.

TT: Men det var ju du som hade stämt regionen.

- Det brukar inte gå till så. De ville statuera ett exempel.

"Böterna" fick hon hjälp att betala, bland annat från den amerikanska lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF) som arbetar mot aborter.

- Det är en europeisk organisation och det är en del av deras verksamhet, men det är jag väldigt glad för eftersom det var mycket pengar att betala.

Sedan en tid tillbaka arbetar Ellinor Grimmark som barnmorska i Norge.

- Det går alldeles utmärkt. Inga problem alls, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.