EU-kommissionen kan stoppa A-traktorerna i Sverige.
EU-kommissionen kan stoppa A-traktorerna i Sverige. Bild: Aron Engman

A-traktorer kan förbjudas

I början av nästa år kan A-traktorer stoppas av EU-kommissionen om inte Sverige kommer med några nya regler som uppfyller deras krav, rapporterar Teknikens Värld.

ANNONS
|

Det var på onsdagen som tidningen kunde avslöja att det kan bli ett totalt förbud för alla A-traktorer i Sverige – redan nästa år.

Sedan i januari i år har EU-kommissionen varit i kontakt med den svenska regeringen angående fordonen. Regeringen skulle lämna ett svar till kommissionen senast i juli – men lyckades skjuta på det till efter valet.

EU-kommissionen anser att Sverige inte följer EU:s fordonslagar. Man är kritisk till att Sverige använder traktorerna som vanliga personbilar, och att förarna endast behöver ha ett AM-körkort för att få lov att framföra fordonen.

Kan bli ett fall för EU-domstolen

Om inte EU-kommissionen tycker att Sveriges nya regler är tillräckliga kan A-traktorerna bli ett fall för EU-domstolen, enligt Teknikens Värld.

ANNONS

Den första november kom Transportstyrelsen med ett nytt förslag om att skärpa kraven för A-traktorerna. De nya förslagen handlar om utökad utbildning med ökat fokus på risker, bälteskrav, vinterdäck och en maxgräns för antalet passagerare.

– Förslagen kommer att leda till förbättrad trafiksäkerhet för både de som färdas med A-traktorer och för andra trafikanter, sade Josefin Hallenberg, utredare på Transportstyrelsen, tidigare till GP.

LÄS MER:Transportstyrelsen föreslår skärpta krav för A-traktorer

LÄS MER:Amy och Arvid välkomnar hårdare regler kring A-traktorer

LÄS MER:Västsvenska bilfirmor trimmar A-traktorer trots dödsolyckorna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS