Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

83-åring konfirmerar sig

Astrid Johansson har länge önskat att vara konfirmerad. På söndagen blir det äntligen av för 83-åringen som konfirmeras i Hotings kyrka i Jämtland.

När Astrid Johansson var ung var det för långt att cykla de två milen till konfirmationsläsningen i Hoting som pågick varje dag under flera veckor. Men skam den som ger sig.

I höstas erbjöd församlingen äldre, som av någon anledning inte konfirmerat sig när de var unga, att börja läsa. Och Astrid Johansson nappade.

– Jag trodde att fler skulle haka på men jag har varit ensam, säger hon till TT.

Under vårterminen har hon som enda konfirmand gått och läst hos församlingsprästen Maria Kihlberg, som på söndagen konfirmerar sin hittills äldsta konfirmand.

– Astrid är väldigt duktig. Hon har varit med i kyrkan hela livet och till och med varit kyrkvärd under flera år, säger Maria Kihlberg.

Förra året konfirmerades 291 vuxna i Sverige. Vanligast var det i storstadsregionerna men i Jämtland, där Astrid Johansson bor, var antalet noll.

– Det är ovanligt att höra att en 83-åring ska konfirmera sig, säger Beatrice Lönnqvist, handläggare för konfirmandarbete och präst i Svenska kyrkan.

Men många församlingar brukar, enligt Lönnqvist, erbjuda vuxna konfirmation i samband med bibelstudier eller grundkurser i kristen tro.

– Konfirmationen är öppen för alla, men det är absolut vanligast att man påbörjar konfirmationen när man är 14 år och avslutar den när man är 15, säger Lönnqvist.

Astrid Johansson ska konfirmera sig i samband med gudstjänsten i Hotings kyrka på söndagen.

– Det känns lite pirrigt, säger hon till Östersundsposten.

Efteråt ska hon bjuda släkt och vänner på kaffe i kyrkan.

– De kommer nog allihopa, säger Astrid Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.