Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

71-åring vägrade släppa sin väska – höggs till döds

Den 71-årige mannen var på väg till mataffären. Då kom en rånare fram och började dra i hans väska innehållandes en mobiltelefon av äldre modell. Mannen vägrade släppa taget om sin väska. Då höggs han i magen och ryggen med en kniv. Efter rånet fortsatte mannen till mataffären, trots skadorna. Han köpte sina varor – sedan föll han ihop. Efter tre och en halv månad på sjukhus gav kroppen upp. Nu dömer hovrätten rånmördaren till fängelse.

En morgon i slutet av februari var en 71-årig man på väg till en mataffär i Kristinehamn. Då möttes han av en rånare. Rånaren ville åt mannens väska, en väska som mannen lagt en mobiltelefon av äldre modell i.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

71-åringen ville inte släppa ifrån sig sin väska. Då svarade rånaren med att hugga honom i magen och ryggen. Det påstår åklagaren.

Rånaren i 35-årsåldern påstår att han skulle skära av remmen på väskan.

– I samband med att han försöker skära av remmen råkar han skada mannen med kniven, har kammaråklagare Linda Karlsson berättat om mannens version.

Hon fortsatte:

– Hur som helst får han med sig väskan och springer från platsen.

LÄS MER: 71-åring rånades och knivhöggs till döds
 

Handlade trots skadorna 

71-åringen bestämde sig för att fortsätta som planerat.

– Trots att han är knivhuggen i magen och ryggen går han till affären och handlar sina varor. Han betalar för dem i kassan sedan går han 150 meter och då trillar han ihop, har Linda Karlsson berättat.

Då låg han utanför en Konsumbutik. Han fördes med ambulans till sjukhus.

Rånaren kunde sedan gripas i en närliggande mataffär. Han uppmärksammades av en butikschef när han försökte stjäla kläder. Chefen stängde in honom i ett kontor i väntan på polis.

LÄS MER: Man skuren med vasst föremål i Värmland
 

Dog under rättegången

I slutet av april åtalades mannen för grovt rån och mordförsök och kort därpå startade rättegången. När 71-åringen hamnade på sjukhus igen togs en paus i förhandlingen.

Men rättegången kunde inte återupptas. Den rånade mannen blev sämre och i början av juni somnade han in.

– Då begärde jag att den misstänkte skulle begäras häktad misstänkt för mord i stället och sedan har vi under ganska många veckor väntat på obduktionsrapporten och nu när den kom så bestämde jag mig för att justera åtal så att det är mord, berättade Linda Karlsson.

LÄS MER: Mordförsök i Värmland - polisen söker vittnen
 

14 år i tingsrätten

Man gjorde ett nytt försök med rättegången i tingsrätten. De dömde sedan mannen i 35-årsåldern till fängelse i 14 år för en rad brott däribland mord, rån, skadegörelse och misshandel.

Domen överklagades och nu dömer även hovrätten mannen för rånmordet. De anser också att 14 år är straffvärdet för den samlade brottsligheten mannen begått.

Hovrätten skriver att "vart och ett av knivsticken obehandlade har varit livhotande" och konstaterar att den dömde mannen varit likgiltig inför vilka skador offret fick – eller om han skulle dö.

Rätten skriver också att gärningen "var helt oprovocerad och riktades mot en äldre och försvarslös man".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.