Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

71-åring rånades och knivhöggs till döds

Rånaren ville åt 71-åringens väska. När den äldre mannen vägrade släppa väskan blev han knivhuggen i magen och ryggen. Trots sina skador fortsatte han till mataffären där han köpte sina varor - sedan föll han ihop. Efter tre och en halv månad på sjukhus gav kroppen upp - nu har rånaren i 35-årsåldern åtalats för mord.

En morgon i slutet av februari var en 71-årig man på väg för att handla mat i en mataffär i Kristinehamn. På väg dit kom en man i 35-årsåldern fram till honom.
– Målsägaren hade en bag över axeln. Den misstänkte sa till honom att han ville ha den ha väskan. Men målsägaren ville inte lämna ifrån sig den, berättar kammaråklagare Linda Karlsson.

LÄS MER: Man skuren med vasst föremål i Värmland 

Två versioner

Därefter skiljer sig versionerna åt. Enligt åklagaren hade rånaren en kniv i den ena handen och ett knogjärn i den andra.
– Jag menar att det är då den åtalade hugger mannen med kniven, för att ta väskan helt enkelt. Hur som helst får han med sig väskan och springer från platsen. 

Den åtalades version:
– Han säger att han ska försöka skära av remmen på väskan och i samband med att han försöker skära av remmen råkar han skada mannen med kniven, berättar Linda Karlsson.

LÄS MER: Mordförsök i Värmland - polisen söker vittnen 

Fortsatte till mataffären

Efter rånet fortsatte 71-åringen till mataffären.
– Trots att han är knivhuggen i magen och ryggen går han till affären och handlar sina varor. Han betalar för dem i kassan sedan går han 150 meter och då trillar han ihop. Han fördes med ambulans till sjukhus och sedan vårdas han på sjukhus i stort sett fram till att hans avlider, säger Linda Karlsson.

Samtidigt hade rånaren gått åt ett annat håll. Först ska han ha gått till Socialtjänstens lokaler där han, enligt misstankarna, tagit en projektor. Efter att ha lämnat ifrån sig den tog han sig till en mataffär.
– Där tar han ett par byxor och en tröja, berättar Linda Karlsson.

En butikschef tog hand om 35-åringen och stängde in honom i ett kontor i väntan på att polisen skulle komma till platsen. Då ska han ha slagit sönder inredningen i rummet.

Uppgraderades till mord

I slutet av april lämnades en stämningsansökan in rörande händelsen. Rånaren åtalades för grovt rån och mordförsök.

Sedan startade rättegången.
– Vi påbörjade huvudförhandlingen och det mesta hanns med. Men när målsägaren hamnade på sjukhus och inte kunde höras gjorde vi uppehåll i förhandlingen, säger Linda Karlsson.

Men rättegången kunde aldrig återupptas. Den rånade mannen blev sämre och i början av juni somnade han in.
– Då begärde jag att den misstänkte skulle begäras häktad misstänkt för mord i stället och sedan har vi under ganska många veckor väntat på obduktionsrapporten och nu när den kom så bestämde jag mig för att justera åtal så att det är mord, säger Linda Karlsson.

Dödande våld

Den nya stämningsansökan är inlämnad. I stället för mordförsök är våldet mot mannen rubricerat som mord och i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Åklagaren skriver att rånet är grovt eftersom den åtalade "visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att beväpnad med både kniv och knogjärn ge sig på en äldre man, dels då våldet varit dödande". 

Nästa vecka startar den nya rättegången. Då kommer man att spela upp eller att läsa upp offrets vittnesmål.

GP söker mannens advokat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.