Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

70 miljoner par fåglar i Sverige

Tjädern har den största biomassan av Sveriges fågelarter. Tillsammans väger tjädrarna 2 000 ton. Det framgår av en ny bok där forskare beräknat fåglarnas antal i Sverige. Totalt i landet häckar 70 miljoner par fåglar.

Boken, med titeln Fåglarna i Sverige – antal och förekomst, presenterades på torsdagen. Den är resultatet av 15 års arbete av landets främsta fågelexperter.

Deras arbete vilar i sin tur på de inventeringar av vissa bestämda rutter, de så kallade standardrutterna, som årligen utförs av frivilliga ornitologer. Enligt en försiktig beräkning har inventerarna sedan starten 1996 vandrat 43 000 kilometer – ett varv runt jorden.

– Jag vill påstå att det här projektet är unikt i världen. Inget annat land har genomfört beräkningar av sin fågelfauna på den här detaljnivån, säger Richard Ottvall, forskare vid Lunds universitet.

70 miljoner par

Sveriges vanligaste häckfåglar är lövsångaren och bofinken med 13,2 respektive 8,4 miljoner par. Att dessa två toppar listan är ingen överraskning, men uppskattningen är något lägre än tidigare.

– Det beror troligen på att man överskattat deras antal. Standardrutterna ger en mer rättvis bild än de äldre rutterna, säger Ottvall.

Det totala antalet häckande fåglar i Sverige, 70 miljoner par, är också lägre än vad som uppgivits tidigare. År 1976 uppskattades att det fanns 90 miljoner par i landet.

– Även här kan det handla om att man överskattade antalet något i de äldre beräkningarna. Men det är inte hela sanningen. Det är också ett faktum att fåglarna blivit färre i Sverige de senaste 30 åren, säger Ottvall.

Tjädern "tyngst"

I boken finns dessutom uppgifter för varje län och landskap, och en beräkning över arternas biomassa, det vill säga den sammanlagda vikten av alla individer inom en art.

Överraskande nog toppas listan av tjädern med en biomassa på drygt 2 000 ton. Art nummer två på listan, ringduvan, har mycket lägre biomassa, 977 ton. En orsak är att antalet tjädrar är långt fler än vad som tidigare angivits, cirka 350 000 par.

– Tjädern är kanske den största överraskningen. Vår uppskattning ligger tre till fyra gånger högre än de tidigare. Den är helt klart inte alls så beroende av gammelskog som man trott, säger Ottvall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.