Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cirka 300 av deltagarna i den senaste studien i Göteborg om 70-åringars hälsa kom till det första tillfället att höra forskarna berätta om de preliminära resultaten. Bättre kostvanor än tidigare generationer, men högre intag av alkohol, var en beskrivning som gavs.

70-åringar äter bättre – men dricker mer

De äter bättre – men dricker mera alkohol. Så ser trenden ut när vår tids 70-åringar jämförs med tidigare generationer i samma ålder.

En tredjedel av de svarande i en stor studie om 70-åringars hälsa dricker mer alkohol än Livsmedelsverket rekommenderar.

- Det kan vara oroande, säger Jessica Samuelsson, doktorand vid Göteborgs universitets centrum för studier om åldrande och hälsa.

Samuelsson pekar på risker för både sjukdom och olyckor – inte minst fallolyckor, om dryckesmönstret fortsätter ännu högre upp i åren. Men hon är inte så förvånad.

- Detta är en medveten grupp, säger Jessica Samuelsson om vår tids 70-åringar och de lite äldre.

Mera frukt, grönt och fisk

Som helhet har kostvanorna hos 70-åringar blivit klart bättre under årens lopp.

- Man äter mer frukt och grönt, mera fisk och skaldjur. Kunskapen om bra mat har ökat. Man är också friskare som 70-åring idag än tidigare, och har lättare att göra i ordning mat. Dessutom är utbudet större, säger Jessica Samuelsson.

Resultaten ingår i den senaste upplagan av Göteborgs universitets studier om 70-åringar. De startade 1971 med personer födda 1901 eller 1902. Nu bearbetas resultat om personer födda 1944.

Som vid Medelhavet

Forskningsserien, som kallas H70, har blivit en av världens mest kända befolkningsstudier. I år har man för första gången bjudit in alla deltagare att lyssna på forskarnas preliminära resultat under en halvdag på universitetet. Cirka 300 personer, av totalt 1 200 deltagare, kom till det första tillfället.

Jessica Samuelsson sammanfattar sina resultat om kost och alkohol som att vår tids svenska 70-åringar lagt sig till med en mera kontinental, eller Medelhavs-inspirerad, livsstil än tidigare generationer. Där ingår ett glas vin, eller en öl, till maten.

- Det är individuellt vad man klarar. Det är en balansgång, säger Samuelsson.

Mindre saft och kakor

70-åringars mumsande på sötsaker och njutande av söta drycker har också förändrats. De konsumerar mera choklad, godis, snacks och juice i dag än föregångarna gjort. I stället har intaget av bullar, kakor, socker, saft och läsk minskat.

I pausen under seminariedagen blev det kaffe och kakor. Vid ett bord stod några damer, som kände igen sig ganska väl i forskningsresultaten om kost och alkohol.

- Men jag undrar om folk är riktigt ärliga när de får frågor i intervjuer. De kanske dricker mer än de uppger. Men det är egentligen inte oroande, säger Margaret Hult.

I sin egen vardag har Maritha Wennström gjort iakttagelser som går lite emot forskningsresultaten.

- Det förvånar mig att många inte äter så mycket grönsaker och frukt. Jag är jättemedveten om vad jag äter, säger Wennström.