Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

65 våldtäkter i juli<br>i Västra Götaland

Allt fler våldtäkter anmäls till polisen. Bara i helgen som gick inträffade tolv sexövergrepp mot flickor och kvinnor i länet.
I fredags brottades en flicka ner när hon skulle kissa i Kungsparken i Göteborg. En man förde in handen innanför hennes trosor innan hon lyckades slita sig loss och fly. I lördags blev två flickor drogade av killar de träffat på fester i Uddevalla respektive Trollhättan. Den ena vaknade upp i en okänd säng utan trosor och med smärtor i underlivet. Två män anhölls.

Under helgen som gick anmäldes tolv våldtäkter i Västra Götalands län.

Snittet per dag är mellan en och två.
- Det är väldigt mycket, det är ett väldigt tungt brott. Tyvärr är det bara vid mellan 10 och 15 procent av anmälningarna som en gärningsman fälls. Det är en kritisk bit. Ofta är bevisläget svårt och ord står mot ord, säger P-O Johansson, chef på länskriminalens spaningsrotel.

Under de senaste åren har antalet våldtäktsanmälningar blivit allt fler. I år anmäldes i juni 50 våldtäkter i länet och i juli mellan 60 och 65. Det är en ökning med mellan 10 och 15 procent jämfört med förra året. Enligt P-O Jonsson är en av förklaringarna att benägenheten att anmäla har ökat. Bland offren märks fler och fler unga flickor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.