Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närmare 6 000 norrmän gästade under några timmar Strömstad.

6 000 norrmän påskinvaderade Strömstad

Närmare 6 000 norrmän, två mil lång bilkö längs E6 – och tre timmars intensivt festande. Så såg påskfyllan i Strömstad ut.

Polisen var väl förberedd för det traditionsenliga norska påskfirandet i gränsstäderna Strömstad och Halden. Systembolaget i Strömstad höll stängt och ett 40-tal poliser från Göteborg, Uddevalla, Trollhättan, Lysekil och Dalsland ingick i den förstärkta bevakningen på den svenska sidan.

Även norsk polis och en norsk polishelikopter hjälpte till.

Det "förhållandevis lugna" tillståndet omfattade under torsdagseftermiddagen bland annat en gripen för misshandel, en körd till vårdcentral för att få sina skador omsedda, och 13 omhändertagna för fylleri.

- Det har varit en ganska normal skärtorsdag, säger Jörgen Olsson, polisens insatschef.

Johan Hilding, gruppchef vid Strömstadspolisen, håller med.

- De är många och de är glada. Men det har faktiskt lugnat ned sig de senaste åren, säger han.

Under kvällen återvände den norska karavanen till Halden där partyt fortsätter. Där hoppas ordningsmakten att fördubblade böter under påskhelgen för vissa förseelser ska ge ett visst lugn. Den som dricker alkohol på allmän plats riskerar att få punga ut med 4 000 kronor och att "störa ordningen" kostar det dubbla.

- Det är inget vi kan ta till. Vi har svenska lagar och regler att följa och det tillåter inte högre böter under storhelgerna, säger Johan Hilding.