Polisens tekniker på plats intill byggnaden på kvällen efter den kraftiga explosionen. Ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger.
Polisens tekniker på plats intill byggnaden på kvällen efter den kraftiga explosionen. Ett hundratal lägenheter fick skador på fönster och balkonger.

57 lägenheter fortsatt avspärrade

Flera av fastigheterna närmast explosionen i Linköping ägs av det kommunalägda bostadsföretaget Stångåstaden, där man arbetat på högvarv det senaste dygnet.

ANNONS
|

På lördagsförmiddagen är två fastigheter fortfarande avspärrade av polis. Den ena är den byggnad som explosionen tros ha inträffat utanför.

- Den har sannolikt omfattande skador. Vi har inte kunnat gå in och kommer inte kunna göra det på ett antal dagar förrän den besiktigats, säger Fredrik Törnqvist.

Den andra är en relativt nybyggd fastighet på andra sidan gården.

ANNONS

- Där är det ganska mycket skador, den har fått ta emot mycket av tryckvågen. Inte heller den har besiktigats.

De båda fastigheterna har totalt 57 lägenheter, och det är oklart när de boende kan flytta tillbaka. Två andra närbelägna fastigheter tillhörande företaget har också skadats, men inte lika svårt. Där finns sammanlagt runt 70 lägenheter.

- Där är det främst rutor som krossats. De boende där kan nog flytta tillbaka ganska snabbt, efter att vi fixat rutorna och städat upp. I dag kommer vi släppa in folk för att hämta det nödvändigaste från sina lägenheter, säger Törnqvist.

För boende från 15 lägenheter ordnade Stångåstaden hotellrum, men de flesta har löst boendesituationen själva.

Med största sannolikhet kommer kostnaderna för reparationen att täckas av försäkringen.

- Men hur mycket det kommer kosta vet vi inte, det är omöjligt att säga i nuläget när vi inte fått tillträde till alla lägenheter än.

ANNONS
TT

ANNONS