En städare på ett hotell i Bulgarien misshandlades av en svensk turist. Arkivbild.
En städare på ett hotell i Bulgarien misshandlades av en svensk turist. Arkivbild.

53-åringen häktas för hotellmisshandel i Bulgarien

ANNONS
|

Misshandeln på semesterorten Sunny Beach vid Svarta havet har väckt stor ilska i Bulgarien, och fångades av en övervakningskamera. Filmen visar hur svensken kommer gående i en korridor, stannar upp och talar med en 65-årig städerska. De två ser ut att växla några ord innan städerskan böjer sig ner och forsätter sitt arbete. Plötsligt tar mannen sats och riktar en hård spark mot hennes huvud. Kvinnan faller ihop på golvet, samtidigt som mannen lugnt tar sin väska och promenerar därifrån.

53-åringen fördes till tingsrätten i Nesebar vid 11.30 på torsdagen, där han häktades vid klockan 15. Enligt domarna fanns tillräckliga bevis för att han utfört dådet.

ANNONS

- Jag kan inte sova, jag kan inte äta. Jag ber om ursäkt för mitt beteende, men jag minns inte. Snälla!, säger han tårögd, enligt tidningen Bulgaria Dnes.

"Brutal likgiltighet"

Svensken uppgav i rätten att han kom till Bulgarien eftersom solen hjälper hans psoriasis. Vid ankomsten till domstolen sa han att han var för full för att minnas vad som hände på hotellet.

53-åringens försvarare tryckte i rätten på att svensken samarbetat med utredarna och uttryckt ånger för vad som hänt, och att han därför bara borde vara häktad i 24 timmar.

Åklagaren hävdade dock att han visat en "brutal likgiltighet för rättssäkerheten och lagarna i Bulgarien", och krävde häktning på obestämd tid.

Ingenting ovanligt

I Bulgarien väcker filmklippet chock och ilska. Turister som beter sig illa mot personal på barer och hotell är ingenting ovanligt, enligt journalisten Liyana Pandelieva. Gång på gång sker det utan att åtgärder vidtas. Det har lett till ett stort missnöje hos befolkningen.

- Vårt lagsystem är inte så strikt när det kommer till den här typen av våld, liknande händelser har skett så många gånger. Turister attackerar personal på hotell eller barer, men går fria, säger Pandelieva till SVT.

ANNONS

På torsdagen avgick även ordföranden för det bulgariska hotell- och restaurangförbundet Blagoy Ragin, efter ett uttalande om att "svenskar är känsliga och kan komma att bojkotta turism i Bulgarien", uppger tv-kanalen Nova. Uttalandet väckte så stor irritation att ministern för turism Nikolina Angelkova själv uppmanade Ragin att avgå.

"Som en fotboll"

Städerskan ska enligt bulgariska medier ha blivit chockad och rädd efter att ha sett filmklippet.

- Den där svensken var stor och kraftig, han sparkade på mig som en fotboll, säger hon.

TT

ANNONS